nieuws

Overijssel zet in op agroparken

De provincie wil in het nieuwe landbouwbeleid ruimte maken voor agroparken. Bij agroparken worden verschillende grootschalige agrarische activiteiten bij elkaar samengevoegd op een bedrijventerrein.
Volgens de provincie zijn de voordelen dat er veel minder transportbewegingen nodig zijn en er flink energie bespaard kan worden. De provincie wil bij voorbaat geen plekken aanwijzen voor de agroparken.

Zorgen over het welzijn van dieren

Het idee voor agroparken werd 14 jaar geleden voor het eerst geïntroduceerd, maar is nog nergens in Nederland van de grond gekomen. Een plan voor een agropark in de haven van Rotterdam sneuvelde toen duidelijk werd dat er varkensstallen zouden komen van enkele verdiepingen hoog.
Organisaties als Wakker Dier maken zich grote zorgen over het welzijn van de dieren en risico's op uitbraken van dierziekten. Tegenstanders vinden ook dat dieren niet thuishoren op een industrieterrein, maar op het platteland.

Grens aan groei bedrijven bereikt

Jan de Wilt van InnovatieNetwerk is één van bedenkers van het agropark. Hij vindt het jammer dat de agroparken nooit van de grond zijn gekomen. Volgens hem is de grens aan de groei van boerenbedrijven op het platteland bereikt.
"Om bijvoorbeeld varkens- en pluimveehouderijen toch een kans te geven zich te blijven ontwikkelen, moet je de bedrijven van het platteland halen en vestigen op een bedrijventerrein. Dat is ook nog eens beter voor de dieren zelf, want door de schaalsprong die ondernemers kunnen maken kan er ook veel meer geld geïnvesteerd worden in zaken als dierenwelzijn en milieu."

Boeren Burgers Buitenlui

Volgens De Wilt is er bij Almelo een concreet plan voor een agropark. Dat moet worden gerealiseerd in het voormalige plangebied Waterrijk in Almelo-Noord. In principe zou het agropark enkele honderden hectares groot moeten worden, maar De Wilt denkt dat het verstandig is om eerst te beginnen met een kleiner gebied van zo'n 20 hectare om de bevolking te laten wennen aan het idee.
Woensdag praat de politiek voor het eerst over het nieuwe landbouwbeleid van de provincie en komt ook het idee voor een agropark ter sprake. Morgenmiddag in het radioprogramma Boeren Burgers Buitenlui uitgebreid aandacht voor de mogelijke komst van agroparken in Overijssel.
Bekijk de video in HD op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.