nieuws

Fysiotherapeut Rijssen samen met Menzis naar Den Haag

Fysiotherapeut Henk Jansen uit Rijssen gaat samen met zorgverzekeraar Menzis naar Den Haag om onbeperkte fysiotherapie voor mensen met reuma, hartfalen of chronische benauwdheid in de basiszorg te krijgen.
In een uitzending van En Dan Nog Even Dit pleitte Jansen voor actie tegen Menzis, omdat die voornemens was onbeperkte fysiotherapie voor een groep chronisch zieke patiënten te schrappen uit de aanvullende verzekering. Voor een deel van de patiënten zou dat een forse kostenpost kunnen worden. Jansen begon een actie onder collega's en patiënten.

Gevolg van marktwerking in de zorg

De behandeling van veel chronische ziekten werd tot voor kort vergoed vanuit het basis­pakket. "De overheid stelt jaarlijks de lijst van chronische ziekten in de basiszorg op. Reuma is daar vorig jaar uitgehaald, het jaar daarvoor hartfalen." Deze patiënten hebben vaak niet genoeg aan de 40 behandelingen die worden vergoed.
Bovendien gaat het om een groep mensen die het vaak financieel toch al niet breed heeft. Straks kunnen ze voor hun behandeling ook niet meer terecht bij de aanvullende verzekering. Volgens Jansen is dit het gevolg van de marktwerking in de zorg: zorgverzekeraars willen hun winst optimaliseren en wie teveel geld kost, wordt eruit gegooid.

Voorleggen aan de minister

Menzis reageerde met de opmerking dat die zorg juist weer terug moet in de basiszorg. Samen met Jansen gaat de zorgverzekeraar het probleem voorleggen aan de minister van Volksgezondheid.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.