nieuws

Geen huurverhoging voor Muziekkwartier in Enschede

Muziekkwartier Enschede
Muziekkwartier Enschede
De gemeenteraad van Enschede is in grote meerderheid akkoord met het opschorten van een huurverhoging voor het Nationaal Muziekkwartier. De huur wordt vijf jaar lang niet verhoogd en dat levert het Muziekkwartier 1,25 miljoen euro op, maar het kost de gemeente Enschede 7,5 miljoen euro. Dat is het geld dat Enschede misloopt tot aan het einde van de hypotheek.
Alle fracties in de gemeenteraad willen het Nationaal Muziekkwartier, met onder meer het Wilminktheater, poppodium Atak en de Nederlandse Reisopera, helpen nu de huur van het gebouw verder stijgt en de subsidie al enige jaren gelijk blijft. De verschillende instellingen kunnen steeds moeilijker rondkomen, wat ten koste gaat van de programmering. Bijna alle fracties in de gemeenteraad vinden dat dit niet mag gebeuren, alleen Lijst Peter van der Vloet vindt dat het op basis van de huidige gegevens niet is te beoordelen.

Verkoop ook onderzocht

Enschede heeft laten onderzoeken of ze het verlies van 7,5 miljoen euro kon voorkomen door het gebouw te verkopen. Er bleek echter maar één partij geïnteresseerd. Die kandidaatkoper, een vastgoedfonds, wilde echter dat de gemeente erbij betrokken zou blijven vanwege gunstige leningen. Daar heeft Enschede vanaf gezien.
Er is kort gediscussieerd over het voorstel om de huur wel te verhogen, maar om tegelijk ook subsidie te verhogen gaat volgens de raadsleden ten koste van andere culturele instellingen in Enschede. Die hebben daardoor minder geld te verdelen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.