nieuws

Burgemeesters in Overijssel niet enthousiast over gekozen burgemeesterschap

Burgers moeten zich niet bemoeien met de keuze van een burgemeester. Dat vinden de meeste Overijsselse burgemeesters.
Alleen burgemeester Den Oudsten van Enschede is uitgesproken voorstander van een door de bevolking gekozen burgemeester. Den Oudsten vindt het huidige systeem niet meer van deze tijd. De burgemeesters van onder meer Raalte, Kampen, Tubbergen en Staphorst zijn juist uitgesproken tegen. Zij vinden dat de burgemeester een onafhankelijke positie moet houden.
Nu worden de burgemeesters nog benoemd door de Kroon nadat een commissie bestaande uit gemeenteraadsleden een kandidaat voordraagt. Veel politieke partijen in de Tweede Kamer willen dat veranderen. Ook het CDA schaarde zich deze week achter die voorstanders waardoor er in Den Haag een ruime meerderheid voor het plan lijkt.
Wat vinden de burgemeesters van uw gemeente?
Dalfsen – Han Noten: Voor/tegen. Feitelijk is er geen burgemeester meer als je hem/haar door het volk laat kiezen. Dan is het een politicus. Nu is de burgemeester a-politiek. Dat verandert dan. We zouden moeten zeggen dat we de burgemeester afschaffen.
Enschede – Peter den Oudsten: Voor. Eigenlijk altijd al geweest.
Raalte – Piet Zoon: Tegen. Een gekozen burgemeester is niet de oplossing om het vertrouwen van de burger in de politiek terug te winnen.
Kampen – Bort Koelewijn: Voor. Bijzonder want Koelewijn heeft daarmee een minderheidspositie binnen zijn partij de ChristenUnie. Hij vindt een gekozen burgemeester een logisch vervolg van de dualisering, maar hij wijst er wel op dat de invoering verstrekkende gevolgen heeft voor de rollen binnen het openbaar bestuur.
Tubbergen – Mervyn Stegers: Tegen. Vrees voor ceremoniële burgemeester. Huidig systeem niets mis mee. Kiescommissies nemen werk serieus.
Deventer – Heidema: Tegen. Hij is alleen voor een gekozen burgemeester als dat door de gemeenteraad wordt gedaan. Niet voor een gekozen burgemeester door de bevolking. Hij vindt dat de burgemeester namelijk boven de politieke partijen moeten staan.
Hellendoorn – Anneke Raven: Tegen. De burgemeester moet vooral boven de partijen staan en zelf dus geen uitgesproken politieke figuur moet zijn.
Hengelo – Sander Schelberg: Tegen. Ik ben het levende bewijs dat de gemeenteraad (bij ons rood) in staat is ook een VVD-er als burgemeester te kiezen.
Staphorst – Joop Alssema: Tegen. Een gekozen burgemeester heeft een mandaat van de bevolking gekregen. Dat brengt hoe dan ook spanningen met zich mee.
Oldenzaal – Theo Schouten: Tegen. Het is uit democratisch oogpunt de vraag wat het toevoegt. Je haalt dan een gezonde bestuurlijke afstand uit het systeem.
Borne – Rob Welten: Voor, tenzij het verouderde systeem in zijn geheel op de schop gaat. Ik ben wel voor meer invloed van de burger.
Dinkelland – Roel Cazemier: Tegen, tenzij het systeem op de kop gaat. Bovendien vrees ik voor politiek getinte burgemeesters campagnes en keuzes.
Zwolle – Henk Jan Meijer: Tegen, tenzij er wordt nagedacht over een eventueel verschil van opvatting tussen burgemeester en gemeenteraad die beide een mandaat van de kiezer hebben. Een systeemwijziging die in het verleden onvoldoende doordacht is, zal nu beter moeten gaan.
Losser – Michael Sijbom: Tegen. Het huidige systeem is prima. Als het zover is, dan krijg je veel meer politieke figuren; meer president, minder burgervader.
Haaksbergen – Hans Gerritsen: Tegen. Huidige systeem garandeert onafhankelijkheid, staat boven alle partijen, houdt gezond afstand tot de politiek, is er voor iedereen.
Rijssen/Holten – Arco Hofland: Tegen. Huidig systeem voldoet prima.
Hof van Twente – Ellen Nauta: Voor.
Almelo – Jon Hermans: n.n.b.*
Twenterand – Cornelis Visser: Voor. Maar alleen als de burgemeester door de raad wordt gekozen. Betrekt burgemeester meer bij de politiek.
Wierden – Henk Robben: n.n.b.
Zwartewaterland – Eddy Bilder: n.n.b.
Steenwijkerland – Marja van der Tas: n.n.b.
Olst/Wijhe Ton Strien: Tegen. "Pas als de burgemeester een sterke, eigen positie krijgt, heeft een gekozen burgemeester zin. Ik denk echter dat de burger op dit moment andere dingen belangrijker vindt. Bijvoorbeeld of de gemeente goed presteert en hoe hij of zij betrokken kan zijn bij onderwerpen die van belang zijn."
Ommen – Marc-Jan Ahne: n.n.b.
*n.n.b.: nog geen reactie binnen
Bekijk de video in HD op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.