nieuws

Deventer student mag uitgeleverd worden aan Verenigde Staten

Saxion Hogeschool Deventer
Saxion Hogeschool Deventer
Een 24-jarige student aan de Saxion Hogeschool in Deventer krijgt geen uitstel voor zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag besloten.
De VS verdenken de student van Vietnamese origine van medeplichtigheid aan cybercrime, oplichting en witwassen. De FBI heeft om zijn uitlevering gevraagd. De student spande een kort geding aan tegen dit verzoek. Hij mocht van de voorzieningenrechter zijn studie afmaken, maar het hof zet hier nu een streep door. Volgende week maandag wordt bekend wanneer de student wordt uitgeleverd aan de VS.

Geen uitlevering tijdens de studie

Volgens het hof is het in eerste instantie aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie om te bepalen of uitlevering wordt uitgesteld. Opstelten concludeert dat een uitlevering tijdens de studie van de student niet aan de wettelijke voorwaarden voor uitstel voldoet. Het hof steunt deze conclusie.
De VS willen dat de student in afwachting van zijn uitlevering wordt vastgezet. Het gerechtshof in Leeuwarden beslist komende maandag over dit verzoek. De student claimt onschuldig te zijn. De Vietnamese politie zou over een volledige bekentenis beschikken van een ander, waarmee volgens de student zijn onschuld is komen vast te staan. De VS zien dat vooralsnog anders.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.