nieuws

Enschede wil na gemeenteraadsverkiezingen een informateur

Jasper Kerkwijk
Jasper Kerkwijk
Enschede krijgt na de gemeenteraadsverkiezingen een informateur. Een nipte meerderheid van de gemeenteraad, 18 tegen 17, is daar gisteravond mee akkoord gegaan.
De volledige oppositie stemde in met een motie van D66. BurgerBelangen Enschede hielp als enige coalitiepartij de oppositie aan een meerderheid van de stemmen.

'Proces Tweede Kamer vertalen naar gemeente'

D66 wil nu al laten vastleggen dat na de verkiezingen op 19 maart een informateur zoekt naar de mogelijkheden van een coalitie. "Ik wil niet dat er nu al iemand wordt aangewezen, maar het gaat me om het proces, dat kunnen we al wel vastleggen," aldus D66-raadslid Kerkwijk.
Of de informateur er ook werkelijk komt is afhankelijk van de mogelijkheden die het gemeentebestuur heeft om op tijd het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad aan te passen. Volgens Kerkwijk kunnen daarvoor het proces voor Tweede Kamer worden vertaald naar de gemeente.   

Transparante en democratischer

Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2010 heeft zich een deel van de informatie in de openbaarheid afgespeeld, maar volgens D66 kan het nog transparanter en democratischer.
Tot nog toe nam de grootste partij het voortouw in de onderhandelingen. Sinds jaar en dag is dat in Enschede de PvdA. Die kan vanuit een politiek belang haar eigen keuzes bepalen. Een informateur is onafhankelijk en bestudeert alle mogelijkheden voor een nieuw gemeentebestuur. Dat zou kunnen betekenen dat er voor het eerst in lange tijd en coalitie zonder de PvdA wordt gevormd.

Leeuwarden ging Enschede voor

Voor zover bekend zou Enschede de eerste gemeente in Nederland zijn die laat vastleggen dat ze een informateur inzet. Een informateur voor gemeenten is echter geen noviteit.
In Leeuwarden zijn vorig jaar najaar verkiezingen geweest vanwege de gemeentelijke herindeling. Daarna is een informateur aangesteld, die de coalitiemogelijkheden heeft onderzocht. Dat heeft geresulteerd in een nieuw gemeentebestuur dat vorige maand is aangetreden.

Weer succes voor D66

Het besluit van de gemeenteraad van Enschede is het tweede politiek succes van D66 op de weg naar bestuurlijke vernieuwing. Eerder deze week liet het CDA in de Tweede Kamer weten geen bezwaren meer te hebben tegen de gekozen burgemeester.
Daarmee is ook voor dat speerpunt van D66 een meerderheid gevonden. Voor de wet aangepast wordt zullen echter eerst de Tweede en Eerste Kamer zich er formeel over uit moeten spreken. Dat kan nog jaren duren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.