nieuws

Eis zes jaar cel voor gewelddadige woningoverval in Deventer

Eis zes jaar cel voor woningoverval
Eis zes jaar cel voor woningoverval
Tegen twee verdachten van een gewelddadige woningoverval aan de Randerstraat in Deventer zijn voor de rechtbank in Zwolle celstraffen van 6 jaar geëist. De twee verdachten zijn mannen uit Deventer.
In de nacht van 12 op 13 oktober vorig jaar werden een 85-jarige vrouw en haar 66-jarige zoon met grof geweld overvallen. Twee in het zwart geklede mannen bonkten op de deur en riepen dat ze van de politie waren. Toen de zoon opendeed stormden de mannen naar binnen en sloegen de 66-jarige zoon neer en schopten hem. Daarbij raakte hij ernstig gewond en liep onder andere een hersenschudding, barsten in zijn schedel, gekneusde ribben en een grote hoeveelheid blauwe plekken op. Daarnaast sneuvelde zijn kunstgebit. Hij lag enige tijd op de Intensive Care-afdeling van het ziekenhuis. Zijn moeder werd van het bed getild en kreeg ook klappen. De buit bestond uit een portemonnee.

Verdachten staan bekend als veelplegers

De politie was voor de overval gewaarschuwd door een getuige die de mannen de woning zag binnengaan.  In de buurt troffen agenten de twee verdachten aan, die in Deventer bekend staan als veelplegers. Omdat een van hen onder invloed een scooter bestuurde en de ander een gerechtelijk contactverbod met de scooterbestuurder had, werden beiden aangehouden.
Na aanhouding van de mannen werden er bloedsporen op hun schoenen en kleding gevonden. Onderzoek naar het bloed wees uit dat dat afkomstig was van de slachtoffers. Een van de verdachten zegt dat hij zoveel had gedronken op de avond van de overval, dat hij daar niets meer van weet. De man zegt dat hij tussen de 25 en 30 flesjes bier ophad en ook enkele joints had gerookt. Dat een bloedanalyse niet wees op zo'n grote hoeveelheid drank, maar op maximaal 10 biertjes, komt volgens de man omdat hij een ervaren drinker is.
Verdachte kent slachtoffers
De andere verdachte ontkent in alle toonaarden. Dat deed hij voor de rechtbank, volgens zijn advocaat, zelfs tot op het randje van fatsoenlijkheid. De man zegt dat hij de slachtoffers kent omdat hij al jarenlang in dezelfde buurt woont. Volgens hem valt er niets te halen bij de moeder en zoon en heeft hij dat ook niet gedaan. De man zegt dat hij een leuke avond thuis had en op weg naar de coffeeshop werd aangehouden. Het bloed van de slachtoffers op zijn schoenen komt mogelijk omdat de echte daders door of langs zijn tuin zijn weggevlucht. Die zouden bloed verloren hebben en daar zou hij tegenaan gelopen zijn.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.