nieuws

Provinciale politiek tegen agroparken in Overijssel

Provinciale politiek wil geen agroparken
Provinciale politiek wil geen agroparken
De provinciale politiek spreekt zich breed uit tegen agroparken in Overijssel. De partijen vinden de omvang van agroparken absoluut niet passen binnen het Overijssels landschap.
Bij agroparken worden verschillende grootschalige agrarische activiteiten bij elkaar samengevoegd op een bedrijventerrein. Agroparken zijn een idee van het Innovatienetwerk, dat in opdracht van het Rijk op zoek is naar vernieuwingen in de agrarische sector. Volgens het Innovatienetwerk gaat het om terreinen van enkele honderden hectares groot waar met name varkens- en kippenbedrijven worden gevestigd in combinatie met grote kassencomplexen. Door de grote schaal kan er veel geld geïnvesteerd worden in diervriendelijke stallen en de overlast van het milieu flink worden beperkt.

Concreet plan voor agropark in Almelo

Bij Almelo ligt een concreet plan voor een agropark. De plek is het voormalige plangebied Waterrijk aan de noordkant van de stad. Omwonenden zijn bang voor stallen met mogelijk 500.000 varkens, terwijl stallen met 10.000 varkens al als zeer groot worden gezien. Verder vrezen de omwonenden voor gezondheidsrisico’s en stankoverlast. Ook zou een agropark een ernstige aantasting zijn van de omgeving.
Woensdagochtend was een debat in het provinciehuis over het toekomstige landbouwbeleid. Een brief van de provincie wekte de indruk dat Overijssel voorstander is van agroparken en de mogelijkheden nader wil gaan onderzoeken. Gedeputeerde Hester Maij liet de politiek vanochtend weten dat dit nadrukkelijk niet de bedoeling is.
De Partij van de Arbeid en GroenLinks zijn nog niet helemaal overtuigd van dat standpunt. PvdA-statenlid Peter Hermans kondigt daarom aan om later deze maand met een voorstel te komen waarbij de provincie opdracht krijgt om van elke steun aan de ontwikkeling van agroparken zoals in Almelo af te zien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.