nieuws

Bijleveld tegen fusieplannen Plasterk: "Hij praat over ons, niet met ons"

Commissaris van de Koning Ank Bijleveld vindt het niet leuk dat minister Plasterk vandaag zijn plannen heeft bekendgemaakt voor het fuseren van de provincie Overijssel met Gelderland, zonder daar met de provincie over te praten.
"Hij praat over ons, maar niet met ons," zegt Bijleveld. Ze noemt dat 'niet netjes'. Bijleveld ziet niets in de plannen van minister Plasterk om Overijssel met Gelderland te laten fuseren, maar vindt het nog vervelender dat Plasterk zijn plannen vandaag bekend maakt zonder overleg. "Hij moet een plan voor heel Nederland maken, maar doet dat vanachter de tekentafel." Zo werkt dat niet volgens de Commissaris van de Koning. Volgens haar moet er gekeken worden naar de sociaal economische oriëntatie van mensen en wordt door deze nieuwe indeling de kloof tussen burger en bestuurder alleen maar groter.
Het eerste landsdeel dat gevormd wordt zijn de huidige provincies Flevoland, Noord-Holland en Utrecht. Deze fusie ligt nu voor, maar Plasterk moet een blauwdruk voor het hele land geven. Dat komt omdat GroenLinks daarom heeft gevraagd, die partij overweegt voor de fusie van de noordelijke provincies te stemmen, maar wil wel weten hoe de plannen voor de rest van Nederland eruit zien. Bijleveld is ook tegen de fusie van de noordelijke provincies: "Wij vinden het niet zo logisch. Delen van Flevoland, de Noordoostpolder, Urk en Dronten zijn op Overijssel georiënteerd.  Iemand uit de Noordoostpolder is niet op Amsterdam georiënteerd."
Bekijk de video in HD op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.