nieuws

Militaire basis Eibergen niet betrokken bij Amerikaanse afluisterpraktijken

Plasterk, Ronald (minister)
Plasterk, Ronald (minister)
Op de militaire basis Holterhoek bij Eibergen zijn geen gesprekken of sms'jes van Nederlandse mobiele telefoons afgetapt. Dat meldt Omroep Gelderland. De ministers Plasterk en Hennis-Plasschaert hebben vandaag de Tweede Kamer geïnformeerd over het vermeende aftappen van Nederlandse data door de Amerikanen.
Vorig jaar werd er gesuggereerd dat de militaire basis een belangrijke rol zou spelen in de samenwerking met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Dat zou blijken uit geheime documenten van klokkenluider Edward Snowden. De NSA zou massaal gespreksgegevens hebben verzameld en de Nationale Signals Intelligence Organisation (NSO) zou hierbij een grote rol hebben gespeeld.
Deze organisatie werkt onder andere vanuit het militaire kamp Holterhoek in Eibergen. Volgens de minister zijn er de afgelopen jaren wel miljoenen databerichten afgetapt ten behoeve van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Niet de Amerikanen, maar de Nederlandse Veiligheidsdiensten hebben dus massaal gegevens afgetapt van satelliettelefonie en radioverkeer. Een woordvoerder van minister Plasterk benadrukt dat het niet om gesprekken of sms'jes tussen Nederlandse mobiele telefoons gaat.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.