nieuws

OM eist zes jaar cel en tbs voor brandstichter IJhorst

Het Openbaar Ministerie eist zes jaar cel en tbs tegen de man die vorig jaar in IJhorst verschillende vakantiehuisjes en een woonboerderij in brand stak. De man wordt verder verdacht van vernielingen, auto-inbraken en poging tot afpersing in IJhorst en Coevorden.
De 23-jarige verdachte uit Coevorden werd in juli vorig jaar aangehouden. Dat was kort na de laatste twee brandstichtingen in IJhorst. De man bekende meteen dat hij de branden in IJhorst aanstak, maar daar ook een overval in 2011 gepleegd had. Ook bekende de man een aantal brandstichtingen bij zijn buurman in Coevorden en een serie diefstallen in auto's.

Acht keer brandstichting in IJhorst

De man vertelde de rechtbank dat hij de brandstichtingen pleegde voor de kick, de man was uit op media-belangstelling. De eerste brandstichting op een recreatiepark in IJhorst, in een huisje dat werd verhuurd voor SM-doeleinden, kwam voort uit wrok tegen de bewoner.
Na de brand bleek dat de verdachte het verkeerde huisje had aangestoken. Uiteindelijk zou de man uit Coevorden 8 keer brand gesticht hebben in IJhorst. In vijf gevallen waren er mensen aanwezig in de woningen. Bij de laatste brand, in een monumentale boerderij, konden de bewoners zich ternauwernood redden. De vlammen sloegen al uit de kinderslaapkamers, toen ze naar buiten renden. Hun honden overleefden de brand niet.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Uit onderzoek in het Pieter Baan Centrum blijkt dat de 23-jarige verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. De man heeft het syndroom van Asperger, een autistische stoornis, die met zich meebrengt dat het contact met andere mensen moeilijk is en hij geen inlevingsvermogen heeft.
Ook heeft hij een sterke fascinatie voor geweld. De Coevordenaar werd op school en ook later in zijn leven gepest. Hij wilde graag in het leger, maar werd tot drie keer toe afgewezen. Daardoor trok hij zich steeds verder terug in een fantasiewereld. In die wereld speelden gewelddadige computerspellen een grote rol, maar uiteindelijk leverde dat niet meer een echte kick op. Autokraken, een gewelddadige beroving en brandstichtingen gaven die kick wel en brachten media-aandacht.

"Niet erg als er doden waren gevallen"

Tijdens de rechtszaak vertelde de man dat hij wist dat er mensen sliepen in de huizen die hij aanstak en dat hij niet erg gevonden had als er doden bij waren gevallen. De man zei ook dat hij het betreurde dat hij werd aangehouden. Hij was graag doorgegaan met brandstichtingen en wilde niet uitsluiten dat hij mogelijk overgegaan was tot het plegen van een moord.
De branden veroorzaakten veel onrust in IJhorst. Tijdens de, voor slachtoffers zeer emotionele behandeling van de rechtszaak, bleek dat bewoners uit angst in wekdiensten sliepen. Een ouder sliep, terwijl de andere waakte. De aanhouding was dan ook een grote opluchting voor de slachtoffers. Een aantal van hen vertelde voor de rechtbank dat de gevolgen van de branden voor hen enorm zijn. Enkelen zijn huis en haard kwijt, net als hun gevoel van veiligheid, kinderen durven niet te slapen en voor de eigenaren van de monumentale boerderij is er een enorme financiële schade, zij raakten ook hun bedrijf kwijt bij de brand. Een groot deel van de getroffen bewoners claimt alle niet door de verzekering vergoede schade bij de 23-jarige verdachte.

Advocaat: "Cliënt moet zo snel mogelijk de tbs in"

Als het aan de Officier van Justitie ligt, gaat het nog heel lang duren voordat de man weer op straat komt. Uit het rapport van het Pieter Baan Centrum blijkt dat daar zelfs twijfel bestaat of de man ooit nog zonder begeleiding de straat op kan. Door zijn persoonlijkheidsstructuur en fascinatie voor geweld is het mogelijk dat hij zich aan behandeling zal onttrekken.
De advocaat van de man vroeg de rechtbank om een kortere gevangenisstraf. Volgens hem gaat het sowieso lang duren voordat zijn cliënt weer een vrij man kan zijn. Het is beter dat de man zo snel mogelijk de tbs in kan, waar hij aan zijn behandeling kan beginnen. De uitspraak is over twee weken.
Bekijk de video in HD op YouTube
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.