nieuws

'Wasbeer uit Hengelo leefde in het wild'

Het dode wasbeertje dat vorige week op de A1 bij Hengelo is gevonden leefde niet in gevangenschap, maar in het wild. Dat blijkt uit onderzoek van preparateur Manny Wegen uit Okkenbroek op verzoek van RTV Oost. Als deze wasbeer in het wild leefde, zou dat kunnen betekenen dat het dier zich in Nederland gevestigd heeft.
De wasbeer komt van oorsprong uit Noord-Amerika, maar tachtig jaar geleden werd het dier uitgezet in Rusland en vandaar heeft het zich over Europa verspreid. In Duitsland leven inmiddels honderdduizenden exemplaren. Het is een raadsel waarom de wasbeer nog niet de Nederlandse grens is overgetrokken om zich hier voort te planten. De dieren die de afgelopen tien jaar zijn gevonden zijn meestal ontsnapt uit gevangenschap, of heel af en toe wordt een verdwaald exemplaar uit Duitsland aangetroffen.

Natuurliefhebbers niet blij met de wasbeer

Natuurliefhebbers zijn niet blij met de komst van de wasbeer naar Overijssel. Het dier hoort hier niet van oorsprong thuis en vormt daarom een bedreiging voor inheemse soorten.
De wasbeer die bij Hengelo is gevonden is afgelopen weekend naar Okkenbroek gebracht om te worden opgezet. Het dier krijgt een plek in museum Natuurdiorama Holterberg.
Bekijk de video in HD op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.