nieuws

Natuurmonumenten herstelt moeraseiland in de Beulakerwiede

Werken aan eiland in Beulakerwiede
Werken aan eiland in Beulakerwiede
Met het storten van basalt rondt Natuurmonumenten de komende weken het herstel van een eiland in de Beulakerwijde af.
Natuurmonumenten heeft het afgelopen jaar gewerkt aan de verbetering en uitbreiding van een moeraseiland met een oppervlakte van 8,5 hectare. Daarvoor is schoon slib gebruikt dat vrijkwam bij het uitbaggeren van vaarwegen in De Wieden.  Watersporters zagen het afgelopen jaar een zes kilometer lange persleiding in de Beulaker liggen. Die transporteerde het slib naar het eiland. Dat ligt op de plek van het verdronken dorp Beulake.
De werkzaamheden zijn het resultaat van een uitwisselproject. Provincie en waterschap moesten tachtig kilometer aan vaarten en kanalen op diepte brengen, terwijl Natuurmonumenten en oplossing zocht voor de afkalvende eilandjes in de Beulakerwijde en de vertroebeling van het water. De oplossing bleek simpel: Natuurmonumenten herstelt met het vrijkomende slib een eiland in de Beulakerwijde.
Dit leverde een eiland in het meer op, dat straks geschikt is voor bijzondere vogelsoorten. Ook ontstaan paaiplaatsen voor vissoorten die zich nu met moeite handhaven. Natuurmonumenten richt het nieuwe gebied niet in. De natuur moet in het moeras zijn werk doen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.