nieuws

CDA beslist op congres of Schreijer-Pierik kans maakt zetel in Brussel

Het voormalige CDA-Tweede Kamerlid Annie Schreijer uit Hengevelde hoort vanmiddag of ze mee mag doen aan de Europese verkiezingen van 22 mei. Ze heeft er zin in en denkt zelfs aan het voeren van campagne.
Op het CDA-congres in Maarssen moet blijken of ze als lijstduwer op de kandidatenlijst komt te staan. Haar kandidatuur was veelbesproken, omdat Schreijer bij voldoende voorkeursstemmen de zetel in Brussel ook opeist. Dat leidde tot commotie binnen het CDA in Overijssel, dat Annie Schreijer in eerste instantie zag als iemand die veel extra stemmen voor de partij zou kunnen binnenhalen. Het partijbestuur ging er niet vanuit dat Schreijer de zetel in Brussel zou opeisen.
De mogelijkheid dat dit toch gebeurt, is aanwezig. Schreijer is bij eerdere verkiezingen voor de Tweede Kamer, de gemeenteraad en Provinciale Staten al acht keer met voorkeursstemmen gekozen. Europarlementariër Esther de Lange staat daar op 1 en de huidige leider van de CDA-delegatie in Brussel en Straatsburg, Wim van de Camp, staat op 3. Van de Camp is met die plek allerminst zeker van een terugkeer in het Europarlement. De kans bestaat dat hij bij de verkiezingen wordt ingehaald door mogelijk Annie Schreijer en Lambert van Nistelrooij, die door het CDA na 10 jaar Europees Parlement op een lage negende plek is gezet. Van Nistelrooij heeft een grote achterban in Noord-Brabant en zou met voorkeursstemmen in het parlement kunnen komen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.