nieuws

Onderzoek naar lek Twentekanaal bij Bornerbroek

Boer Harry Schuttenbeld in zijn natte weiland
Boer Harry Schuttenbeld in zijn natte weiland
Een lek in het Twentekanaal bij Bornerbroek wordt onderzocht door Rijkswaterstaat en waterschap Vechtstromen. Over een paar weken worden de uitslag en een mogelijke oplossing verwacht.
Zo'n 10 boeren en een recreatiebedrijf in Bornerbroek hebben last van doorsijpelend water, het zogeheten kwelwater. De landbouwgronden zijn natter en het waterpeil van het zwemwater van recreatiebedrijf 't Grasbroek is hoger komen te staan.

Kleilaag zou vanzelf weer herstellen

De problemen zijn in 2001 begonnen, toen er damwanden werden geplaatst in het Twentekanaal. In 2010 trok boer Schuttenbeld opnieuw aan de bel, door het uitbaggeren van het kanaal werd zijn land duidelijk natter.
Ook de aanleg van De Doorbraak, een wateropvang voor de regio Almelo, zou het proces versneld hebben. Rijkswaterstaat liet in 2010 aan boer Schuttenbeld en RTV Oost weten dat de kleilaag zich vanzelf weer zou herstellen en dat er dan geen water uit het kanaal meer weg zou sijpelen. Dit is echter niet gebeurd. Waarom niet wordt nu onderzocht.

Waterschap en LTO Noord wachten af

Het waterschap geeft aan dat er zeker wat aan de hand is, maar dat ze het onderzoek afwachten. Ook LTO Noord, de belangenorganisaties voor boeren, wacht het onderzoek af voor zij met een officiële reactie komen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.