nieuws

RONA met petitie tegen extra goederentreinen naar Eerste Kamer

Overzicht hoogfrequent spoor
Overzicht hoogfrequent spoor
Actiegroep RONA (Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking) wil via de Eerste Kamer voorkomen dat er meer treinen zullen gaan rijden door Oost-Nederland. Bedoeling is begin maart een petitie te overhandigen aan de senaat.
Eerder probeerde RONA al de Tweede Kamer ervan te overtuigen dat meer treinen over het bestaande spoor geen goed idee is. Volgens de actiegroep leveren de extra treinen veel overlast op zoals geluid, trillingen en schade. Daarnaast zijn ze bang voor de gevaren bij bijvoorbeeld het vervoer van gevaarlijke stoffen.

Tracébesluit

In de huidige plannen wordt gesproken van dagelijks 36 extra goederentreinen tussen Zutphen en Hengelo. De politiek moet besluiten waar de treinen langs gaan rijden, er zijn vier opties. Drie van de vier routes lopen langs Bathmen. Een besluit is nog niet genomen, staatssecretaris Mansveld wil pas in juni aangeven welk tracé haar voorkeur heeft.
RONA wacht dat niet af. In een petitie aan de Eerste Kamer wordt gevraagd het besluitvormingsproces te heroverwegen en af te zien van extra treinen. De actiegroep stelt voor om meer gebruik te maken van goederenvervoer over het water en om treinen met gevaarlijke stoffen alleen nog via de Betuweroute te laten rijden.
De plannen voor het goederenvervoer over het spoor veroorzaken al jaren veel onrust bij omwonenden. Zij zien de extra treinen niet zitten en proberen op alle mogelijke manieren de politiek op andere gedachten te brengen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.