nieuws

Eis: celstraf voor fraude met kinderopvangtoeslag in Deventer

Tegen een man uit Deventer is voor de rechtbank in Almelo een celstraf van 22 maanden geëist, waarvan 8 voorwaardelijk, vanwege fraude met kinderopvangtoeslagen. Een medeverdachte die een kleinere rol had bij het plegen van de fraude, hoorde een werkstraf van 100 uur tegen hem eisen.
Het gaat om twee mannen uit Deventer die tussen 2008 en 2011 een illegaal gastouderbureau in Deventer runden. In die jaren hebben de twee voor 103 mensen kinderopvangtoeslag aangevraagd. Ze voldeden volgens het Openbaar Ministerie niet aan de wettelijke eisen.

Terugbetalen van 2,5 ton

De hoofdverdachte kreeg in totaal 1,9 miljoen euro op zijn bankrekening gestort, terwijl veel van de 103 mensen helemaal geen oppas hadden of veel minder uren oppas kregen dan aan de belastingdienst gemeld was. De hoofdverdachte moet van het Openbaar Ministerie een bedrag van 2,5 ton terugbetalen. Dat geld rekende de hoofdverdachte als bemiddelingskosten.
De medeverdachte, ook uit Deventer, wierf klanten voor het gastouderbureau. Vanwege zijn kleinere rol in de fraude werd tegen hem 100 uur werkstraf geëist.

'Kinderlijk eenvoudig'

Het aanvragen van kinderoppastoeslagen was zo kinderlijk eenvoudig dat de hoofdverdachte in de valkuil van de overheid stapte. Dat stelt de advocate van de man uit Deventer. Tijdens de strafzaak bleek dat de toeslagen in veel gevallen voor andere zaken werden gebruikt, verbouwingen, vakanties en tuinaanleg bijvoorbeeld.
De Deventenaar vertelde de rechters dat hij zich nooit verdiepte in de wetgeving rond de vergoedingen, maar dat hij zijn kennis opdeed via gesprekken met de eigenaar van een ander bureau en bij het bekijken van reclamefilmpjes. Zijn klantenkring zocht hij onder kennissen en vrienden. De uitgekeerde bedragen kreeg hij op zijn rekening en voor het bemiddelen in de aanvragen vroeg hij 13 procent van het uitgekeerde bedrag.

Halverwege 2009 al meldingen

Volgens de officier van justitie heeft de Deventenaar bewust misbruik gemaakt van een regelgeving die erop gericht was om ouders snel te helpen met kinderopvang. Fraude met dit soort regelingen ligt politiek ook zeer gevoelig, stelde de officier van justitie, onlangs sneuvelde er nog een staatssecretaris op.
De advocate van de Deventenaar zegt dat het kinderlijke eenvoudig was om de aanvragen in te dienen. Volgens haar kwamen er halverwege 2009 al meldingen bij de gemeente en andere instanties binnen van mogelijke onregelmatigheden bij het gastouderbureau. Zij verwijt de instanties dat ze niet eerder ingrepen. Was dat wel gebeurd, dan was de maatschappelijke schade een stuk minder geweest.
Bekijk de video in HD op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.