nieuws

Faillissement Realwork kost gemeenten honderdduizenden euro's

Het faillissement van re-integratiebureau Realwork uit Zwolle kost een groot aantal gemeenten veel geld. Naar verwachting gaat het om honderdduizenden euro's.
Het bedrijf zou werklozen aan werk helpen en kreeg daar geld voor van onder andere de gemeenten Almelo en Rijssen-Holten. Realwork zou per werkloze al snel zo'n tienduizend euro hebben ontvangen. Het is nog onduidelijk of dat geld terugkomt. Wethouder Mieke Kuik van Almelo schat dat het in Almelo alleen al om honderdduizenden euro's kan gaan. "Ik baal als een stekker."

"Bedrijf was lege huls."

Realwork heeft afgelopen vrijdag zelf het faillissement aangevraagd. De verwachting is dat de rechtbank het faillissement dinsdag definitief uitspreekt. Er worden al langere tijd vraagtekens bij de werkwijze van het bedrijf gezet. Zo lukte het in oktober al niet om maandsalarissen uit te betalen. De gemeente Almelo moest toen voor de kosten opdraaien.
Het lijkt er volgens fractievoorzitter Isa Kahraman van het CDA in Rijssen-Holten op dat Realwork maandenlang het ene financiële gat met het andere heeft gevuld. Kahraman zegt dat er "helemaal geen werk was bij Realwork en dat het bedrijf een lege huls was." De werklozen die via Realwork eventjes een baan hadden zullen weer de bijstand ingaan.
Bekijk de video in HD op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.