nieuws

Noord-Brabant: grondfonds Overijssel voldoet niet aan regels

Provinciehuis Overijssel
Provinciehuis Overijssel
De provincie Noord-Brabant is niet geïnteresseerd in een grondfonds zoals in Overijssel is bedacht. Het plan van Overijssel om grond van gemeenten te kopen, voldoet niet aan begrotingsregels voor gemeenten en provincies, zegt Brabant.
Noord-Brabant is dan ook niet van plan om grond te kopen van gemeenten die grote verliezen lijden op hun grondexploitatie. "Het grondfonds leidt niet tot een verbetering van de financiële positie van gemeenten", concludeert de provincie. "Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk en het is niet aan de provincie om gemeenten financieel te helpen als er problemen zijn door het gevoerde grondbeleid", schrijven Gedeputeerde Staten (GS) maandag aan Provinciale Staten.
Het adviesbureau Deloitte Real Estate becijferde vorig jaar dat gemeenten tussen de 4 en 6 miljard euro verlies hebben genomen of nog moeten nemen op hun grondbezit. De provincie Overijssel wil bouwgronden, die door de crisis niet meer worden bebouwd, overnemen van gemeenten. Overijssel wil daar 100 miljoen euro voor uittrekken. Andere provincies waren vanaf het begin kritisch en volgen de plannen met argusogen.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.