nieuws

Aveleijn versimpelt verkiezingsprogramma’s in Borne en Enschede

De Twentse zorginstelling Aveleijn heeft de verkiezingsprogramma's vereenvoudigd van alle partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Borne en Enschede. De programma's zijn in toegankelijk taalgebruik op de  website van Aveleijn geplaatst.
Volgens de zorginstelling zijn de gewone verkiezingsprogramma's vaak te moeilijk voor de cliënten van Aveleijn. Maar de cliënten hebben wel stemrecht en moeten een weloverwogen keuze kunnen maken.
De zorginstelling is maanden bezig geweest met de vereenvoudiging. Het gaat om de programma's van zeven partijen in Borne en twaalf in Enschede. Daar doen er dertien mee, maar het programma van de Stadspartij was er nog niet waardoor het niet onder handen is genomen.

Ook voor laaggeletterden

De website is vandaag in de lucht gegaan en is voor iedereen beschikbaar. Volgens een woordvoerder van Aveleijn kunnen ook anderen die de taal in de verkiezingsprogramma's te ingewikkeld vinden, de website gebruiken. Dat wordt bevestigd door de stichting Lezen en Schrijven, die analfabetisme wil bestrijden.
De stichting is enthousiast over het initiatief van Aveleijn, net als het ministerie van Onderwijs en de universiteiten in Enschede, Nijmegen en Groningen. Zij doen onderzoek naar onder meer de werking van de vereenvoudigde programma's -gaan er nu meer mensen stemmen- en naar de behoefte aan informatie voor de doelgroep.   

Nog geen uitbreiding

Een uitbreiding komt er bij deze verkiezing niet; de instelling heeft ervoor gekozen dit alleen voor een dorp en een stad te doen. Maar een uitgebreider vervolg bij volgende verkiezingen sluit Aveleijn niet uit. "We denken na over een vervolg", aldus initiatiefneemster Koelman.
Samen met Aveleijn gaan de regionale zorgorganisaties, Estinea en De Twentse Zorgcentra ook aan de slag met de verkiezingen voor hun cliënten en bewoners. Ze maken eigen voorlichtingsmateriaal voor mensen met een verstandelijke beperking in Enschede. Dat bestaat onder meer uit brochures met pictogrammen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.