nieuws

Raad van State vraagt Overijssel toe te lichten waarom hypermarkt Steenwijk niet mag

De provincie Overijssel zal op 11 maart toch bij de Raad van State toelichten waarom een hypermarkt in Steenwijk in strijd is met het provinciaal beleid. Steenwijker middenstanders hebben het beroep ingediend omdat Steenwijkerland onterecht een vergunning zou hebben afgegeven voor de bouw van een megasupermarkt aan de rand van de stad.
Eerder nog hield de provincie zich afzijdig omdat zij vind dat een bestemmingsplanwijziging een gemeentelijke aangelegenheid is. Volgens de provincie heeft de gemeente de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat planwijzigingen niet in strijd zijn met het provinciaal beleid. Maar de Raad van State vindt dat de provincie wel degelijk betrokken is en heeft de provincie gevraagd toe te lichten. Het provinciaal beleid staat grootschalige detailhandel met regionale uitstraling alleen toe bij de vijf grootste steden in Overijssel en Steenwijk valt daar niet onder.

Hypermarkt

Het beroep dient op 11 maart aanstaande. Steenwijker middenstanders, verenigd in de stichting Steenwijk Vestingstad, vinden dat de vergunning voor de hypermarkt niet afgegeven had mogen worden.
Een projectontwikkelaar wil langs de A32 een nieuw winkelcentrum bouwen van 30.000 m2. De winkeliers in de binnenstad zijn bang dat de komst van een megasupermarkt van dergelijke grootte het einde betekent voor het winkelgebied in de binnenstad.

Bestemmingsplan

Stichting Steenwijk Vestingstad voelt zich gesterkt nu ook de provincie de rechters zal moeten uitleggen waarom de bestemmingsplanwijziging destijds, en meer recent het verlenen van de vergunning, strijdig is met wet- en regelgeving.
Als de Raad van State het bestemmingsplan afkeurt zal Steenwijkerland opnieuw de procedures moeten doorlopen. Steenwijkerland doet dat liever niet omdat men vreest dat de projectontwikkelaar zijn financiële schade zal claimen.

Veel weerstand vanuit omgeving

Er is in Steenwijk en omgeving veel weerstand tegen de komst van een hypermarkt. Winkeliers in de binnenstad zijn faliekant tegen maar ook in omliggende gemeenten is veel ophef over het plan.
Bekijk de video in HD op YouTube
Bekijk de video in HD op YouTube
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.