nieuws

Vandaag uitspraak in zaak tegen ex-neuroloog Jansen Steur

Jansen Steur (ex-neuroloog Medisch Spectrum Twente)
Jansen Steur (ex-neuroloog Medisch Spectrum Twente)
Ex-neuroloog Jansen Steur hoort vandaag het vonnis van de rechtbank in Almelo in de zaak tegen hem. Er is zes jaar gevangenisstraf tegen hem geëist.
Na een behandeling in meer dan tien zittingsdagen gedurende enkele maanden, met een voortraject van meer dan tien jaar, volgt vandaag de uitspraak van de rechtbank in Almelo.

Unieke en uitzonderlijke strafzaak

De grote vraag is in hoeverre Jansen opzettelijk verkeerde en zware diagnoses stelde bij zijn patiënten, met verregaande gevolgen. De zaak tegen Jansen is een unieke en uitzonderlijke zaak: vergelijkbare strafzaken zijn er niet. Nog niet eerder namelijk kon een arts jarenlang de gevangenis in gaan voor mogelijk opzettelijk fout gestelde diagnoses.
Jansen Steur vertelde zijn patiënten onder meer dat ze ernstige ziektes hadden, zoals alzheimer, terwijl dat helemaal niet het geval was. Maar ondertussen hadden ze wel jarenlang zware medicijnen geslikt. Hij deed dit meerdere keren, tot zijn ontslag uit het Medisch Spectrum Twente in 2003.

Zaak afgerond?

De vraag is of de zaak na vandaag ook echt is afgerond. Het Openbaar Ministerie eist zes jaar gevangenisstraf, maar zijn advocaat vindt vrijspraak een terechte uitspraak. De kans is daarom heel groot dat één van beide partijen in beroep gaat tegen de uitspraak.
In de tuchtzaak, die gelijktijdig liep met de strafzaak, heeft de advocaat van Jansen al hoger beroep aangetekend.
Bekijk ook het Dossier 'Jansen Steur'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.