nieuws

Oud-neuroloog Jansen Steur veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf

Oud-neuroloog Jansen Steur moet drie jaar de gevangenis in. Dat heeft de rechtbank in Almelo bepaald. De rechtbank deed vanmiddag uitspraak in de langlopende zaak tegen de oud-neuroloog. Tegen de arts was zes jaar gevangenisstraf geëist.
De oud-neuroloog stond terecht voor zware mishandeling van patiënten, het verduisteren van onderzoeksgeld, het vervalsen van recepten, diefstal en het opzettelijk in hulpeloze toestand achterlaten van patiënten. Tijdens tien zittingsdagen werden de dossiers van negen patiënten aangehaald om dat aan te tonen.

Schuld aan dood patiënte

Cruciaal was de zaak van een 51-jarige vrouw die in 2000 zelfmoord pleegde na een verkeerde diagnose van de oud-neuroloog in het Medisch Spectrum Twente in Enschede. Volgens de rechtbank is bewezen dat Jansen Steur met opzet heeft vastgehouden aan een verkeerde diagnose en de verkeerde behandeling door liet gaan en is hij daarmee verantwoordelijk voor de dood van de vrouw.
De rechtbank sprak Jansen Steur vrij van het in hulpeloze toestand brengen van patiënten. Patiënten waren hulpbehoevend, maar niet hulpeloos, omdat ze zelf kozen om bij Jansen Steur te blijven. Wel is bewezen dat Jansen Steur ernstig tekort is geschoten als arts en dat hij door zijn handelen opzettelijk lichamelijk en geestelijk letsel heeft toegebracht bij zeven andere patiënten. Ook diefstal en fraude is bewezen volgens de rechtbank.

Onherstelbaar leed

Volgens de rechtbank is Jansen Steur verantwoordelijk voor onherstelbaar leed aan patiënten, naasten en nabestaanden. Ook wordt hem kwalijk genomen dat hij anderen bij zijn foute handelen betrok en verzekeringsmaatschappijen benadeelde.
Het wordt hem ook zwaar aangerekend dat hij patiënten behandelde terwijl hij zelf onder invloed was van medicijnen. Dat Jansen Steur zelf zegt dat hij altijd heeft willen handelen in het belang van de patiënten maakt volgens de rechtbank niks uit. Hij is vaak genoeg gewaarschuwd om zijn werkwijze te veranderen.

Verzachtende omstandigheden

De rechtbank is het met Jansen Steur eens dat hij in de afgelopen jaren veel negatieve publiciteit heeft gekregen en dat zijn privacy en die van zijn familie daaronder heeft geleden. Aan de andere kant heeft de aandacht in de media er wel toe geleid dat de zaak voor de rechter kwam. Jansen steur is verminderd toerekeningsvatbaar, maar alle feiten worden volledig aan hem toegerekend.
De complete uitspraak is hier te lezen. Bekijk ook het dossier 'Jansen Steur'.
Bekijk de video in HD op YouTube.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.