nieuws

Hoogleraar vindt dat ook Smeekens een gouden medaille moet krijgen

Hoogleraar Gerard Sierksma, kwantitatieve logistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, vindt dat ook schaatser Jan Smeekens uit Raalte een gouden medaille moet krijgen voor zijn prestatie op de Olympische 500 meter van maandag. Hij zei dat vandaag bij RTV Noord.
Sierksma vindt dat de toptijden zo dicht bij elkaar liggen, dat niet met honderd procent zekerheid is te zeggen wie er gewonnen heeft. Tijdens de rit van Smeekens werd de tijd van Michel Mulder, de winnaar van de gouden medaille, gecorrigeerd van 34,71 naar 34,67, met vierhonderdste dus. Smeekens verkeerde in de veronderstelling dat hij goud had gewonnen, maar dat bleek dus niet zo.
Sierksma zou graag willen weten waarom de tijd van Michel Mulder met vierhonderdste is bijgesteld. Hij vindt het raar dat buitenstaanders dat niet te weten krijgen.
De hoogleraar pleit voor een barrage, een extra rit tussen de twee winnende schaatsers met een miniem verschil in tijd, in dit geval dus Mulder en Smeekens. "Dan zitten ze in dezelfde rit en dan kan je met finishfoto's een beslissing maken. Bovendien is het hartstikke spannend. Dan gaat heel Nederland op het puntje van de stoel zitten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.