nieuws

Uitlevering van computerfraude verdachte student Saxion Deventer gaat door

Van computerfraude verdachte student Saxion Deventer wordt uitgeleverd
Van computerfraude verdachte student Saxion Deventer wordt uitgeleverd
De Deventer student die in de VS wordt verdacht van witwassen, oplichting en computervredebreuk, wordt uitgeleverd aan dat land. Dat heeft minister Opstelten besloten. De 24-jarige Vietnamees is student aan de Saxion Hogeschool in Deventer.
De Verenigde Staten verdenken de student van medeplichtigheid aan phising, een vorm van internetcriminaliteit. Daarom werd om zijn uitlevering gevraagd. Ook wil het land dat de student wordt vastgezet, omdat hij vluchtgevaarlijk zou zijn.
Het gerechtshof boog zich eerder over de zaak maar oordeelde dat het aan de minister was om de knoop door te hakken. Opstelten heeft vandaag laten weten dat er geen reden is om uitlevering tegen te houden.

Student is teleurgesteld

De student is teleurgesteld. "Ze maken op deze manier mijn toekomst kapot", zegt hij. De Vietnamees zegt dat er geen reden is voor hem om te vluchten. "Ik wil gewoon mijn studie afmaken." Die kans krijgt hij nu niet. Advocaat Bart Stapert: "De minister is onredelijk hard. Er is geen enkel spoedeisend belang aan de Amerikaanse kant, maar de minister hecht er blijkbaar aan om de Amerikaanse autoriteiten koste wat kost tevreden te stellen."

Brief aan de kamer

Amerika heeft Opstelten echter laten weten dat uitstel van de uitlevering zou leiden tot een latere berechting. "Dat zal volgens de Amerikaanse aanklager consequenties hebben voor de kwaliteit van de bewijsgaring. Bovendien zullen slachtoffers langer moeten wachten met het instellen van een schadeclaim en de beoordeling in rechte daarvan", schrijft Opstelten dinsdagavond aan de Tweede Kamer.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.