nieuws

Tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug meldde relaties tussen personeel en patiënten niet

Tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug
Tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug
Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie wil opheldering van tbs-klinieken over relaties tussen personeel en tbs'ers. Veldzicht in Balkbrug is een van de tbs-klinieken waar vorig jaar opvallend veel relaties tussen personeel en patiënten ontstonden.
Tenminste achttien medewerkers van tbs-klinieken hebben de afgelopen vijf jaar een seksuele relatie met een tbs-patiënt gehad of in ieder geval de grens van professionele afstand overschreden. Dat blijkt uit onderzoek van het EO-televisieprogramma Dit is de Dag Onderzoek. De uitzending is woensdagavond. Het onderzoeksprogramma ontdekte ook dat tbs-klinieken in 2013 mogelijk zeven van dit soort relaties niet hebben gemeld. De tbs-klinieken zijn verplicht om seksuele relaties tussen personeel en patiënten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) te melden.
Het EO-programma deed zelf onderzoek naar relaties binnen tbs-klinieken en sprak daarvoor met vijftien gespecialiseerde tbs-advocaten en meer dan tien medewerkers en tbs-patiënten. Hieruit blijkt dat er zeven relaties in de klinieken Veldzicht in Balkbrug en de Rooyse Wissel in Venray niet bij de IGZ zijn aangemeld. De klinieken erkennen in een gezamenlijke reactie dat er meer incidenten zijn geweest, maar dat er in die gevallen ,,geen seksueel overschrijdend gedrag kon worden vastgesteld'' en dat die daarom niet onder de meldplicht vallen.

Gevaar van beïnvloeding van gedragsreportages

Staatssecretaris Fred Teeven heeft er vertrouwen in dat de klinieken de meldingen goed doen, als echt duidelijk is dat een patiënt een relatie met een medewerker van een tbs-kliniek heeft. Hij benadrukt dat er dan altijd een melding moet worden gedaan bij de IGZ en het Openbaar Ministerie. Teeven waarschuwt dat bij dit soort relaties het gevaar van beïnvloeding van gedragsrapportages en behandeling op de loer ligt. Een medewerker kan chantabel worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.