nieuws

Komst van megastallen naar Noordflank Almelo uitgesloten

Megastal
Megastal
Er is in de gemeenteraad van Almelo geen steun voor de ontwikkeling van intensieve veeteelt. In het onderzoek naar toekomstige gebruiksmogelijkheden van gronden in de Noordflank bij Almelo is de komst van megastallen uitgesloten. Dat heeft een meerderheid van de raad gisteravond besloten.
Het Almelose college wil onderzoek doen naar de ontwikkeling van de grond waar voorheen de wijk Waterrijk stond gepland. In het onderzoek wilde het college de mogelijkheid openhouden voor de komst van een Agropark met intensieve veeteelt. Een motie van PvdA, ALA, GroenLinks en Leefbaar Almelo om elke vorm van intensieve veeteelt uit te sluiten, werd echter door een meerderheid van de raad gesteund met 21 stemmen voor en 13 tegen.

Het college wilde de mogelijkheden openhouden voor megastallen, omdat daarmee de kans om een deel van de grondinvesteringen terug te verdienen groter is. Welke omvang de agrarische bedrijven zouden mogen hebben was nog de vraag.

Grond is geen cent meer waard

De gemeenteraad heeft vorig jaar opdracht gegeven om de verliezen op de aangekochte grond te beperken door die grond die bedoeld was voor woningbouw alsnog kwijt te raken. Die grond is voor rond de 30 euro per meter aangekocht, maar is nu geen kwart daarvan meer waard nu het Waterrijkplan niet doorgaat. Verkopen als landbouwgrond levert vrijwel niets op en laat de gemeente met enorme schulden achter. Daarom wordt er gezocht naar alternatieven.
Een megastal zou relatief meer opleveren qua grondprijs, maar is zowel vanuit de woonomgeving, het maatschappelijk debat als de provincie niet gewenst en dus niet haalbaar. Wel is er sympathie in de raad voor nader onderzoek naar het plan voor een Dorpslandgoed.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.