nieuws

Overijsselse rechters bescheiden met nevenfuncties

Oud-rechter Poem Derks
Oud-rechter Poem Derks
Rechters van de nieuwe eigen Overijsselse rechtbank hebben er gemiddeld iets meer dan twee nevenfuncties naast. 35 van de 151 rechters en overige leden van de rechterlijke macht in Overijssel doen er helemaal niks naast. Er is er één die er meer dan tien functies naast heeft, blijkt uit onderzoek van RTV Oost in alle nevenfuncties van de rechterlijke macht.
Mr. Zweers, senior rechter in Overijssel, is -afhankelijk van je standpunt- de rechter die het meest uit zijn ivoren toren kruipt, of de rechter die de meeste baantjes najaagt. Hoe dan ook: Elf nevenbetrekkingen heeft hij opgegeven in het openbare register, en daarmee is hij de enige in de provincie die er meer heeft dan tien. Ze zijn bijna allemaal onbetaald overigens.

Een vrijmetselaar in bestuur theatergroep

Hij is onder meer bestuurslid Vrienden van het Stift, plaatsvervangend lid van de Medisch ethische toetsingscommissie van het Medisch Spectrum Twente, bestuurslid van theatergroep Bergweg, voorzitter van stichting De Bleek en complot-gekkies opgelet: ook bestuurslid van de plaatselijke vrijmetselaarsloge in Almelo.
Maar vergeleken met de andere rechtbanken in Nederland zijn de rechters hier behoorlijk bescheiden in hun activiteiten buiten de gerechtsgebouwen. Het gemiddelde van 2,3 nevenbetrekkingen is gemiddeld voor de leden van de 'gewone' rechtbanken in heel Nederland en voor de echte duizendpoten moeten we op zoek naar andere rechtbanken.
De rechtbank in Amsterdam of die van Oost-Brabant bijvoorbeeld, waar de teller in sommige gevallen tot boven de 25 komt. Daarbij kom mr. Zweers dus nog niet in de buurt. Sowieso komt hij -en dus geen enkele rechter van hier- voor in de landelijke top 50 van rechters met de poten in de modder of zo je wil: van baantjesjagers.

Glazen plafond

Opvallend is het verschil tussen de mannen en vrouwen in de rechterlijke macht in Overijssel. In aantal zijn beide seksen redelijk in evenwicht (64 om 87), maar in aantal nevenfuncties zijn ze dat absoluut niet. De mannen, nipt meer in aantal, nemen driekwart van alle nevenfuncties voor hun rekening. Het glazen plafond is blijkbaar stugger buiten de muren van de rechtsgebouwen dan erbinnen

Rechtbank Overijssel, wie heeft de meeste nevenbetrekkingen?

1. Mr. A.E. Zweers, senior rechter: 11 nevenfuncties
2. Mr. M.L.J. Koopmans, senior rechter A: 9
2. Mr. G.G. Vermeulen, lid van bestuur: 9
2. Mr. W.H.M. Van Hagen, rechter-plaatsvervanger: 9
2. Mr. T.R. Hidma, senior rechter: 9
2. Mr. A.J. Louter, rechter: 9
2. Mr. M.M. Verhoeven, senior rechter A: 9
8. Mr. R.P.J.A. Mollink, rechter-plaatsvervanger: 7
Bron: rechtspraak.nl Door: Jody Ummels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.