nieuws

Eis 1 jaar celstraf voor Vriezenvener die verdacht wordt van oplichting

Eis 1 jaar celstraf voor Vriezenvener
Eis 1 jaar celstraf voor Vriezenvener
Tegen een 46-jarige man uit Vriezenveen is een gevangenisstraf van 1 jaar waarvan 194 dagen voorwaardelijk geëist. De man zou in 2010 het ministerie van Defensie voor 43.000 euro opgelicht hebben met valse facturen.
De man zou via een medewerkster van de postkamer van het Financieel Dienstencentrum van Defensie in Limburg facturen van leveranciers gekregen hebben. Op die facturen, voor de levering van stapelbedden of een catering voor defensie, zou de man rekeningnummers hebben ingevuld van mensen die hij kende. Uiteindelijk zou de man op die manier ruim 43.000 euro hebben vergaard.
De zaak kwam aan het rollen toen leveranciers, die de echte facturen instuurden, informeerden waar hun geld bleef. Toen bleek dat de facturen wel waren betaald, maar overgemaakt op andere bankrekeningen. Voor haar rol in de oplichting werd de medewerkster vorig jaar veroordeeld.

Valse identiteit

De man uit Vriezenveen verscheen niet voor de rechter om zijn zaak te bepleiten. Dat liet hij over aan zijn advocaat. Die zegt dat zijn cliënt niet schuldig is, maar een andere man met een valse identiteit. Die man zou niet alleen beschikt hebben over grote hoeveelheden identiteitsbewijzen en bankpassen, maar ook toegang hebben gehad tot de bankgegevens van de Vriezenvener.
Uitgebreid onderzoek door het Openbaar Ministerie naar de man met de valse identiteit leverde niets op. Volgens de officier van justitie omdat de man gewoon niet bestaat. De advocaat van de Vriezevener betreurt het dat er nooit onderzoek is gedaan naar vingerafdrukken op de facturen. Volgens hem was dan aan het licht gekomen wie de 'mystery guest' is. Want, stelt de advocaat, vingerafdrukken van zijn cliënt zouden niet gevonden zijn. Hij heeft de rechtbank dan ook gevraagd om vrijspraak.

Medeverdachte

Tegen een medeverdachte uit Westerhaar-Vriezenveensewijk is een maand voorwaardelijke gevangenisstraf geëist. De man zou de 46-jarige hoofdverdachte geholpen hebben. Het ministerie van Defensie wil de schade vergoed hebben. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.