nieuws

Huishoudelijke hulp Enschede blijft, andere gemeenten besluiten later

Kortere huishoudelijke hulp
Kortere huishoudelijke hulp
"Wie in Enschede huishoudelijke hulp nodig heeft, krijgt dat. Ook volgend jaar." Dat zegt wethouder Wallinga. De tijd voor de hulp wordt echter wel teruggebracht van 2,9 naar 2,5 uur.
Dat staat gelijk aan 24 minuten per week minder aan hulp. Zo probeert Enschede de Rijksbezuiniging van 40% op te vangen. Dat komt voor Enschede neer op 6,2 miljoen euro.
De gemeente kon kiezen tussen kortere tijd of alle mensen die hulp krijgen met een herindicatie opnieuw te beoordelen. "Dat is niet aan de orde, want dat zou betekenen dat we nu niet goed indiceren", aldus Wallinga.
De werkgelegenheid in de zorg blijft volgens Wallinga op deze manier bestaan en alle hulpbehoevenden houden hun hulp. Wel wordt nu van ze verwacht dat ze zoveel mogelijk zelf doen. In Enschede gaat het vooral om ouderen die niet zoveel financiële armslag hebben. "Door daar nu al een besluit over te nemen, weten de mensen waar ze aan toe zijn."

Deventer en Zwolle besluiten later

Enschede is één van de eerste gemeenten die nu al maatregelen nemen, de korting geldt voor alle gemeenten. Het Rijk heeft kort geleden aan de gemeenten laten weten hoeveel ze minder krijgen. Maar nog niet welke mogelijkheden ze hebben om die korting op het budget te vangen.
Daar moet de Eerste Kamer zich nog over uitspreken. Deventer heeft een besluit over de huishoudelijke hulp daarom voor zich uitgeschoven. "Wij wachten even af, maar hopen wel dat we de mensen voor de zomer duidelijkheid kunnen geven", aldus een woordvoerder.
Ook Zwolle weet dat er enkele miljoenen bezuinigd moeten worden en spreekt van een flinke opgave. Hoe die gemeente dat oplost is, net als in Deventer, nog onbekend: "Het is nog onderwerp van gesprek, ik heb nog geen voorstel daarover gezien."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.