nieuws

Eis: boete en rijontzegging voor dodelijk ongeluk Kampen

Rechtbank Zwolle
Rechtbank Zwolle
Voor de rechtbank in Zwolle is een geldboete van 1000 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar geëist tegen een SRV-man wegens het veroorzaken van een dodelijk ongeluk met een fietser in het buitengebied van Kampen.
Volgens de bestuurder van de SRV-wagen, een man uit IJsselmuiden, reed hij in april vorig jaar op de Venedijk toen het slachtoffer hem op zijn fiets tegemoet kwam. Omdat deze aan de verkeerde kant van de weg reed en zou hem aangegeven hebben dat hij daar bleef rijden, besloot de SRV-man naar links te sturen om hem ruimte te geven. Op het moment dat de fietser vlakbij de rijdende winkel zou het slachtoffer plots opzij gestuurd hebben waardoor hij recht voor de wagen terechtkwam.

Frontale botsing was niet te voorkomen

Ondanks dat hij maar 30 kilometer per uur reed en volop remde, was een frontale botsing was niet meer te voorkomen, vertelde de SRV-man de rechtbank. De man klapte tegen de voorkant van de wagen en viel met zijn hoofd op de grond waardoor hij dodelijk letsel opliep. "Een betreurenswaardige en ongelukkige samenloop van omstandigheden" aldus zijn advocaat, die de rechtbank vroeg om vrijspraak.

Wel reden tot een veroordeling

Overigens bevestigd onderzoek van de verkeersdienst van de politie het verhaal van de SRV-man, dat het slachtoffer een plotse beweging naar links maakte. Niet alleen was in de rijdende winkel goed te zien dat de bestuurder hard remde, de producten lagen daardoor overal in de wagen, aan de botshoek is ook af te leiden dat de man tijdens het maken van een bocht geraakt werd. De officier van justitie ziet wel reden tot een veroordeling. De man is niet zwaar schuldig aan het veroorzaken, maar maakte wel een verkeersfout door ervoor te kiezen om aan de linkerkant van de weg te gaan rijden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.