nieuws

Asbest op voormalige stort Denekamp, hekken moeten kinderen weren

Op de voormalige vuilstort Diepengoor in Denekamp is mogelijk gevaarlijk asbest gevonden. De voormalige vuilstort wordt afgesloten met hekken omdat kinderen uit de wijk er spelen.
De provincie gaat extra onderzoek laten doen naar de vervuiling van de voormalige stortplaats. Van 1946 tot 1967 werd het terrein gebruikt als afvalstortplaats. Uit voorlopig onderzoek blijkt dat er asbest en andere verontreinigde componenten in de grond zitten. Een tweede onderzoek moet uitwijzen hoe groot de risico's zijn van de vervuiling. Uit voorzorg wordt de voormalige vuilstort afgesloten met hekken, ook omdat kinderen uit de wijk de vuilstort als speelplaats gebruiken. De omwonenden van de vuilstort zijn gisteravond geïnformeerd over de vervuiling.

Vuilstort nooit afgedekt met schone grond

In december 2013 is de gemeente Dinkelland door de provincie Overijssel op de hoogte gebracht van de resultaten van een bodemonderzoek op de voormalige stortplaats Diepengoor in Denekamp. De voormalige vuilstort is vroeger niet afgedekt met een schone laag grond, waardoor onderzoek naar de mogelijke risico's nodig was. In 2004 werd al onderzoek gedaan, waaruit bleek dat chemische verontreinigingen meevielen. Naar asbest werd toen geen onderzoek gedaan, omdat dat toen niet verplicht was.
Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de chemische verontreiniging inderdaad meevalt, maar dat er asbest ligt in gehaltes die gezondheidsrisico’s zouden kunnen veroorzaken. Het gaat om stukjes asbest, aanvullend onderzoek moet uitwijzen of er ook asbestvezels liggen. Asbestvezels vormen volgens de provincie een risico, stukjes asbest niet. Het aanvullende onderzoek wordt uitgevoerd in februari en maart. Uit het onderzoek moet ook blijken of de tuinen van de aanliggende huizen vervuild zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.