nieuws

Leegstand winkels in binnensteden te voorkomen door samenwerking

Leegloop en verpaupering van winkelgebieden in de binnensteden kan worden bestreden door betere samenwerking. Dat is de aanbeveling uit het rapport "winkelgebied van de toekomst", dat gistermiddag in Gouda werd gepresenteerd. In Overijssel staat 7% tot 15% van de winkels in de binnenstad leeg.
Het rapport "winkelgebied van de toekomst" is gemaakt door stedennetwerk G32, detailhandel Nederland en kennisinstituut Platform 31. Het gaat in op het veranderende winkelgedrag van de consument en hoe winkelgebieden daarop zouden moeten inspelen. Het is een hot issue in veel steden omdat door het economisch klimaat en de toename van internetaankopen steeds meer winkeliers het water aan de lippen staat. Inmiddels staat 7% tot 15% van de winkels in binnensteden leeg.
Verhuurders en vastgoedeigenaren doen er alles aan om leegstand te voorkomen. Huurprijzen worden steeds vaker afgestemd op de bedrijfsomzet of het aantal klanten dat binnenloopt. Flexibiliteit om snel en adequaat te kunnen inspelen op veranderingen in de markt is van groot belang. Silvio Ekkel van Vastgoedbelang hoopt dat de overheid daarom ook wil kijken naar aanpassing van de huurwetgeving. Die is nu vooral geënt op bescherming van particuliere huurders maar daardoor is het niet mogelijk flexibel om te gaan met de verhuur van winkelpanden.
Bekijk de video in HD op YouTube
Bekijk de video in HD op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.