nieuws

OM eist 22 maanden cel tegen Zwolse directeur The Entertainment Group

Tegen de oud-directeur van het failliete The Entertainment Group is bij de rechtbank in Zwolle 22 maanden celstraf geëist. Hij zou faillissementsfraude hebben gepleegd en geld van het bedrijf voor zichzelf hebben gebruikt.
The Entertainment Group, het artiestenbureau van zanger Marco Borsato en verschillende andere artiesten, ging in 2009 failliet. Rekeningen van onder meer concerten Symfonica in Rosso konden niet worden betaald.

Miljoenenfraude

De verdachte Leo W.,  een 56-jarige inwoner van Zwolle, kreeg de taak om The Entertainment Group (TEG) te reorganiseren. Naar eigen zeggen was het bedrijf een financiële chaos. Om snel geld te kunnen verdienen werden er valse facturen gestuurd met enorme bedragen, voor werk dat nooit is uitgevoerd. De BTW die daarover betaald moest worden kon dan weer worden teruggevraagd.  In totaal is er voor bijna 5 miljoen aan spookfacturen verstuurd, maar die facturen zijn nooit overgemaakt.
De verdachte liet ook ruim 300.000 euro van TEG naar zijn eigen rekening overboeken. Het was de bedoeling dat het geld  zou worden doorgesluisd naar een nieuwe rekening van TEG. Het faillissement dreigde er al aan te komen, en met dat geld konden dan toch de salarissen nog worden betaald, buiten de bank om. Maar verdachte vond dat hij zelf recht had op dat geld, en gebruikte het onder meer voor vakantiereizen met zijn gezin, en om allerlei rekeningen te betalen voor zijn dochter, die meedeed aan de Miss World verkiezing.

"FIOD zocht een zondebok"

De verdachte en zijn advocaat hadden tijdens de zitting scherpe kritiek op het onderzoek naar de fraude. Er waren 4 directeuren die volgens hen allemaal op de hoogte waren van de financiële problemen en de fraude. In totaal is er 15 miljoen euro verdwenen. W. verklaarde dat hij door het sturen van de spookfacturen juist had willen aantonen dat er van alles mis was bij The Entertainment Group en had hij het 'lek' boven willen krijgen. Hij wilde klokkenluider zijn, maar werd als misdadiger opgepakt. De anderen zijn buiten schot gebleven, alle schuld werd bij W. neergelegd. Advocaat Ruis: "mijn cliënt is dan misschien geen mak lammetje, hij wordt nu onterecht gezien als het enige zwarte schaap, terwijl de rest van de minstens zo ondeugende schapen nog in de wei rondhuppelt".
Ook verwijt de verdachte de FIOD te hebben gerommeld met zijn computer. Zijn  computer was in beslag genomen en kwam terug zonder harde schijf, die zou zijn gecrasht. Volgens W. stond op die computer allerlei bewijsmateriaal dat hem kon vrijpleiten. 

"Marco Borsato kon TEG redden"

Advocaat Ruis stelde in zijn pleidooi ook dat het niet zo ver had hoeven komen met The Entertainment Group. Als paradepaardje Marco Borsato een aantal grote concerten had gegeven in plaats van te kiezen voor een dure theatertour was TEG zo weer uit de kosten geweest. Maar niemand durfde tegen "de heilige Marco" in te gaan. Dat zouden medewerkers van het failliete bedrijf hebben verklaard. 

Vaker valse facturen

W. stond niet alleen terecht voor fraude bij de Entertainment Group, hij zou vaker valse facturen hebben gestuurd, onder meer naar een restaurant en naar een reïntegratiebedrijf. Ook hiervan stelde W. dat het allemaal heel anders in elkaar stak, en de FIOD vooringenomen was bij het onderzoek. Volgens de officier is er meer dan genoeg bewijs tegen W., die al eerder terechtstond wegens fraude. Hij eiste een forse straf van 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf.
De rechtbank doet op 27 februari uitspraak.
Bekijk de video in HD op YouTube
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.