nieuws

Welstand Deventer keurt vorm windmolens A1 goed, maar plek niet

De vorm van de windmolens is goedgekeurd, de plek niet
De vorm van de windmolens is goedgekeurd, de plek niet
De welstandcommissie van de gemeente Deventer heeft gisteravond de vorm van de twee windmolens goedgekeurd, die langs de A1 bij Deventer moeten komen. Over de plek kon de commissie niets meer zeggen, maar voorzitter Donald Lambert laat duidelijk blijken dat hij het daar niet mee eens is.
De windmolens - van ruim 140 meter hoog - zijn omstreden, de gemeente Lochem, inwoners van Epse, de Bond Heemschut en anderen protesteerden al eerder tegen de komst. De Deventer welstandcommissie bracht al eerder een advies uit over de windmolens, vier maanden geleden. Toen was het bestemmingsplan nog niet vastgesteld en kon de commissie nog een negatief advies uitbrengen over de locatie: "Dit gebied is heel kwetsbaar, vanwege de unieke vergezichten in de IJsselvallei. In dit landschap moet je er wel heel goed over nadenken als je daar windmolens wil plaatsen. Daarom hebben we toen ook een negatief advies gegeven." Naar verwachting zijn de windmolens tien kilometer verderop al te zien.

Gemeente slaat advies in de wind

Waarom de gemeente het advies van de welstandcommissie in de wind geslagen heeft, weet Lambert niet: "We hebben daarover opheldering gevraagd, maar nog niet gekregen." Toen gisteravond het onderwerp voor de tweede keer behandeld werd door de welstandcommissie, kon er alleen nog maar een advies worden gegeven over de vorm van de windmolens: "En daar is niets mis mee. Maar zeg zou zelf, bij windmolens is het belangrijkste afweging toch wel de locatie."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.