nieuws

Raad van State: minister heeft Deventer tolk terecht geschorst

Deventer tolk blijft nog geschorst
Deventer tolk blijft nog geschorst
Een Deventer gerechtstolk is terecht geschorst. Dat heeft de Raad van State bepaald in een hoger beroep dat de man had aangespannen tegen minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.
Volgens de Wet beëdigde Tolken en Vertalers mag de minister tolken schorsen als ze niet voldoen aan de eisen. Dan gaat het om onder meer integriteit of vakbekwaamheid.

Grootschalig onderzoek

De Deventer gerechtstolk wordt verdacht van witwassen en valsheid in geschrifte. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om een grootschalig onderzoek waar Justitie twee jaar geleden mee is gestart.
De tolk is in juni 2012 geschorst en beweert dat hij onschuldig is. De Raad van State meent echter dat de minister in zijn recht staat door hem gedurende dat onderzoek te schorsen. 

Geen controle

De rechtbank huurt een tolk in om ervoor te zorgen dat  niet-Nederlandstalige verdachten weten wat er gezegd wordt.
De rechtbank, de officier van justitie en de advocaat kunnen niet controleren of de tolk zijn werk goed doet. De tolk moet daarom van onbesproken gedrag zijn. De minister heeft daarom de mogelijkheid de tolk tijdelijk uit het register te schrappen. De tolk loopt daardoor inkomsten mis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.