nieuws

Ambtenaren Staphorst niet langer betaald vrij op bid- en dankdagen

Gemeentehuis Staphorst
Gemeentehuis Staphorst
De gemeente Staphorst schaft de regeling dat ambtenaren op bid- en dankdagen voor gewas en arbeid betaald vrij zijn af.
Personeel dat verlof wil, krijgt vrij, maar dit is dan wel voor eigen rekening. Tot nu toe hadden ambtenaren van de gemeente Staphorst twee vrije dagen meer dan collega’s van buurgemeenten. Er geldt een overgangsregeling voor medewerkers die al langer in dienst zijn.

Niet actief in buurt van kerken

Het is niet zo dat het gemeentehuis op beide dagen open is voor publiek. De deur is dicht, er vinden geen contacten plaats met klanten, maar er wordt wel gewerkt. Wel is afgesproken dat de buitendienst van 8.00 tot 17.00 niet actief is in de buurt van kerken.
CDA en PvdA willen al jaren van de regeling af en ook van Gemeentebelangen mag de regeling op de helling. Van de ChristenUnie mag de regeling zo blijven, maar de partij vindt dit een zaak van het college. De SGP was altijd tegen. In het coalitieakkoord tussen Gemeentebelangen, SGP en CDA werd het opdoeken van de regeling in 2010 echter afgesproken. De SGP zette met pijn in het hart haar handtekening.

Regeling Dalfsen en Zwartewaterland onbekend

Het ging niet alleen om een bezuiniging, ook het samenwerken met buurgemeenten Dalfsen en Zwartewaterland was een reden om de regeling op te doeken. Hier kende men de regeling niet. Toen bleek dat die samenwerking minder vergaand was, dan was gepland, poogde de SGP de afspraak aan te passen. De partij wilde twee verplichte roostervrije dagen invoeren en diende een motie in tijdens de begrotingsbehandeling in november 2012. Die werd aangenomen.
De vakbonden zetten de hakken in het zand. Verplichte roostervrije dagen middenin de week zijn zeer onwenselijk. Vorig jaar november diende het CDA een motie in om de oude afspraak van 2010 toch uit te voeren. De motie haalde het. Ook de CU stemde voor, niet omdat de partij het ermee eens was, maar omdat er een afspraak lag. Afspraken moet je nakomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.