nieuws

Massa-evacuatie van IJsselgebied in diepste geheim voorbereid

Overijssel heeft zich veel meer voorbereid op een aanval van de Russen tijdens de Koude Oorlog in de jaren vijftig en zestig dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek van medewerkers van stichting De IJssellinie.
De voorbereidingen vonden plaats in het diepste geheim. Vijftien jaar geleden werd al wel bekend dat een groot deel van het IJsselgebied onder water zou worden gezet bij een aanval, maar nieuw is dat er ook een compleet plan is gemaakt om 200.000 mensen en duizenden dieren te evacueren.
Die ontdekking werd gedaan toen medewerkers van stichting De IJssellinie uit Olst hoorden van het bestaan van een Overijsselse evacuatie-commissaris tijdens de Koude Oorlog. Ze doken het archief in van het Historische Centrum Overijssel in Zwolle en troffen daar een aantal geheime stukken aan met de verslagen van vergaderingen van de evacuatie-commissaris, gedeputeerde Haverkamp uit Kampen. Daarin werd beschreven hoe men de evacuatie wilde gaan uitvoeren.

Speciale kampen voor prostituees en zwervers

In de documenten is te lezen hoe alle zitplaatsen van beschikbare lijndiensten geteld om mensen te kunnen vervoeren. Het grootste deel van de bevolking moest worden ondergebracht in de huizen van de inwoners van de noordelijke provincies. Voor ouderen werden hotels gezocht. Voor prostituees en zwervers moesten speciale kampen worden ingericht. Ook werd een inventarisatie gemaakt van alle bedrijven in het gebied en werd bepaald welke bedrijven onder water konden worden gezet en welke verhuisd moesten worden.

Russen wisten er wel van

Jan de Vries van stichting De IJssellinie denkt dat de volksverhuizing in de praktijk op een fiasco was uitgelopen. 'Ondanks de voorbereidingen waren er toch te weinig mogelijkheden qua vervoer.' Volgens De Vries is het vooral verbazingwekkend dat het plan zo stil is gehouden voor de bevolking, ondanks dat hij er zelf destijds vanaf wist vanuit een militaire functie. 'Cynisch is dat we inmiddels weten dat de vijand op de een of andere manier wel op de hoogte was van de plannen.'
Bekijk de video in HD op YouTube
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.