nieuws

Stemwijzer in minder dan de helft van de gemeenten in Overijssel

Stemmen met potlood
Stemmen met potlood
Met gemiddeld acht partijen per gemeente in Overijssel is er volop keuze op 19 maart. Waar Almelo de meeste keuze heeft met zestien partijen, kunnen inwoners van Tubbergen kiezen uit vier partijen. Hoewel de meeste partijprogramma's met standpunten online te vinden zijn, heeft een aantal gemeenten het de kiezers makkelijker gemaakt door middel van een stemhulp.
De drie bekendste stemhulpen zijn StemwijzerDe Stem Van en Kieskompas, welke op dinsdag 18 februari wordt gelanceerd. Deze stemhulpen testen de politieke voorkeur van kiezers aan de hand van stellingen die betrekking hebben op de gemeente. De test vergelijkt de antwoorden met de standpunten van de partijen. Hoe helpen de gemeenten in Overijssel de stemmers?
Alleen Hengelo maakt momenteel gebruik van Stemwijzer. Almelo maakt gebruikt van Kieskompas. Deventer, Enschede, Hellendoorn en Zwolle maken gebruik van De Stem Van. Terwijl Steenwijkerland, Staphorst en Hardenberg weer van een andere kieshulp gebruikmaken: Kiest.nu.
De overige gemeenten hebben nog geen stemhulp. Of deze gemeenten daar nog gebruik van gaan maken, is niet bekend. Wel hebben de meesten op de website een extra pagina met informatie over de gemeenteraadsverkiezingen of wordt er op een andere manier aandacht aan de verkiezingen besteed.
Zo heeft Dalfsen, speciaal voor de verkiezingen, de website 'Dalfsen Kiest' gelanceerd, gebruikt de gemeente Olst-Wijhe #verkiezingenolstwijhe op Twitter en maakte Ommen een Facebook-pagina aan.
Een overzicht per gemeente:
Almelo
 en
Borne
Dalfsen
Deventer
en
Dinkelland
Enschede
Haaksbergen
Hardenberg
en
Hellendoorn
en
Hengelo
en
Hof van Twente
Kampen
Losser
Oldenzaal
Olst-Wijhe
Ommen
Raalte
Rijssen-Holten
Staphorst
en
Steenwijkerland
en
Tubbergen
Twenterand
Wierden
Zwartewaterland
Zwolle
en

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.