nieuws

Bedrijven bij voorbaat opgegeven tijdens Koude Oorlogsjaren

Honderden Overijsselse bedrijven zouden tijdens de Koude Oorlog geen enkele kans maken wanneer de overheid had besloten om het IJsselgebied te laten overstromen. Dat is een van de meest opmerkelijke vondsten uit geheime archiefstukken uit de jaren vijftig en zestig die nu pas openbaar zijn geworden.
Het plan was om bij een aanval van de Russen een gebied van twaalfhonderd vierkante kilometer onder water te zetten om zo de opmars van het Rode Leger te vertragen. De Engelsen zouden dan tijd hebben om naar Nederland te komen om ons land te verdedigen.
Uit archiefstukken blijkt nu dat 200.000 mensen binnen drie dagen geëvacueerd zouden moeten worden. De meesten moesten worden ondergebracht bij gezinnen in de noordelijke provincies. Voor ouderen werden hotels gezocht. Gevangenen, zwervers en prostituees zouden in kampen worden gehuisvest.

De tabaksindustrie moest gespaard worden

De overheid keek ook naar het bedrijfsleven en maakte een selectie welke bedrijven gespaard moesten blijven. In de archieven is terug te vinden dat de tabaksindustrie tot die categorie behoorde. Jan de Vries van stichting De IJssellinie uit Olst heeft de geheime archieven ontdekt en heeft ook wel een verklaring. 'Die sigaretten waren belangrijk om de moed er bij de bevolking in te houden.' Ook bedrijven met militaire belangen moesten worden gespaard. Steenfabrieken waren niet belangrijk en zouden wel onder water worden gezet.
Bekijk de video in HD op YouTube
Bekijk video 2 in HD op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.