nieuws

Ondernemers Enschede willen koopavond op zaterdag

Een volle zaal bij het binnenstadsdebat
Een volle zaal bij het binnenstadsdebat
Enschede moet een koopavond op zaterdag invoeren. De koopavond op donderdag kan vervallen. Dat voorstel van hoogleraar marketing Molenaar van de Erasmus Universiteit kreeg vanavond veel bijval tijdens het binnenstaddebat in het stadhuis van Enschede. Het debat werd bezocht door zo'n 250 geïnteresseerde ondernemers en enkele inwoners.
Een voormalig medewerkster van De Bijenkorf brak een lans voor de verlengde zaterdagopening. Die koopavond heeft volgens haar zijn succes al bewezen: als alle winkels op zaterdag na 1700 uur gesloten waren, steeg de omzet van De Bijenkorf enorm.

Toekomstbeeld

Hoogleraar Molenaar schetst een beeld van winkelend publiek dat vanuit de winkels naar de bioscoop of het theater kan en de aankopen afgeeft bij een depot. Daar kunnen ze het later ophalen en van daaruit wordt het thuisbezorgd. Daarmee legt hij de link met internet.
Webwinkels nemen nu al 17% van de non-food aankopen voor hun rekening, in 2020 is dat een veelvoud. Door de voordelen van internet toe te passen kan Enschede daar op meeliften. "Laat mensen inloggen op een wifi-netwerk en zo punten verzamelen. Bij voldoende punten krijgen ze een gratis kopje koffie." Dat is in Venlo een succes gebleken.

Meer emotie

Molenaar ziet daarnaast een opleving van de binnenstad als Enschede zich richt op emotie. Dat kan door gebruik van licht en geluid, zoals Veghel dat succesvol heeft toegepast. De functie van verschillende straten zou duidelijk moeten zijn via bewegwijzering vanuit parkeergarages en het NS-station. Voor winkelend publiek moet volgens hem duidelijk zijn dat je voor historie op de Oude Markt moet zijn en voor luxe winkels in de Langestraat.
Met de ideeën die tijdens het debat zijn geopperd kunnen de gemeente, de politiek en de ondernemers de komende jaren vooruit en voorkomen dat de binnenstad nog verder leegloopt. Het centrum van Enschede heeft te maken met een leegstand van zeker 12%. Veel winkels sloten er de afgelopen jaren de deuren met als bekendste De Bijenkorf.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.