nieuws

Oplossing Rechterensedijk Dalfsen gevonden? Inwoner komt met plan

Het alternatieve plan van Robert Bril
Het alternatieve plan van Robert Bril
Robert Bril, inwoner van Dalfsen, heeft gisteravond een oplossing aangedragen voor een hoofdpijndossier in zijn gemeente: de Rechterensedijk. Bril stelt voor om vlak naast de huidige weg een nieuwe bredere weg aan te leggen. Dan hoeven er geen bomen gekapt te worden maar kan er toch een veiligere weg komen tussen station Dalfsen en kasteel Rechteren.
In de plannen van Bril komt de weg ten zuiden van de Rechterensedijk te liggen, tussen de huidige weg en de spoorlijn in. Hij stelt voor om er dan een 60 km/u weg van te maken. Van de huidige Rechterensedijk wil hij een laan maken die door bijvoorbeeld sporters gebruikt kan worden.
Op de plannen werd gisteravond positief gereageerd door onder andere wethouder Von Martels.
In Dalfsen ontstond grote commotie toen de raad in december besloot om 120 bomen aan één kant van de weg te kappen. Die bomenkap is onderdeel van een plan om de weg aan te pakken en te verbreden om zo het aantal ongelukken te verminderen. Een omstreden plan, want de bomenrij is voor veel Dalfsenaren een belangrijk onderdeel van de historische en culturele laan tussen station Dalfsen en kasteel Rechteren.

Volksraadpleging

Het leverde dan ook veel protesten op. Acteur en kunstenaar Jeroen Krabbé klom in de pen en zanger Erwin Nijhoff schreef een protestlied. Eind januari besloot de politiek in Dalfsen de inwoners van de gemeente te betrekken bij het onderwerp en een volksraadpleging te houden. Op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen mogen inwoners van Dalfsen ook hun stem uitbrengen over het besluit om de bomen aan de Rechterensedijk te kappen.
Bij het referendum gaat het over de vraag of het huidige besluit - de kap van 120 bomen om de weg te kunnen verbreden - inderdaad uitgevoerd moet worden of dat de politiek er opnieuw naar moet kijken. Voorlopig ligt het besluit er nog gewoon. Mochten de inwoners van Dalfsen beslissen dat het toch heroverwogen moet worden, dan bestaat de kans dat de plannen van Robert Bril serieus bekeken worden.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.