nieuws

Verdachte van verkrachtingszaak uit Deventer na 18 jaar aangehouden

Een 54-jarige man uit Deventer is aangehouden voor een verkrachtingszaak uit 1996.
De politie kwam de man op het spoor na een DNA-match. De aanhouding van de Deventenaar is het eerste succes van het vorig jaar opgerichte Cold Case-team van de politie Oost-Nederland. De verdachte zit vast. Het slachtoffer is op de hoogte gesteld. Het is niet bekend wanneer de verdachte zich moet verantwoorden bij de rechter. De zaak is nog niet verjaard.
De verkrachting vond plaats op 1 oktober 1996 in Zutphen. De aangeefster, een momenteel 58-jarige vrouw uit Emmen, werd die avond door twee mannen gedwongen in een auto te stappen en meegenomen naar een parkeerplaats. Daar werd ze door één van de twee verkracht, terwijl de ander buiten de auto bleef staan. De vrouw is vervolgens even verderop weer uit de auto gezet en achtergelaten. Het onderzoek dat daarop volgde, leverde geen verdachten op.

Op het spoor na strafbaar feit

Destijds werd een DNA daderspoor veilig gesteld, maar het profiel van de verdachte zat op dat moment niet in de DNA-databank. Dit veranderde in 2013, toen de Deventenaar zich schuldig maakte aan een strafbaar feit en daarvoor veroordeeld werd. De man moest in het kader van de ‘Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden’ zijn DNA afstaan waardoor zijn profiel alsnog in de databank terecht kwam. Toen TGO Cold Case de zaak eind 2013 opnieuw tegen het licht hield, had dat een DNA-match tot gevolg.

TGO Cold Case
Het TGO Cold Case, zoals het politieteam heet, is sinds augustus 2013 actief in Oost-Nederland. Het team bestaat uit tien rechercheurs en  heeft zich in de eerste fase bezig gehouden met het verzamelen, herstructureren en screenen op vormen van opsporingsindicatie van oude, onopgeloste zaken. Eind vorig jaar is in overleg met het Openbaar Ministerie besloten om de verkrachtingszaak uit 1996 als eerste nader te gaan onderzoeken. Er zullen in de toekomst nog meer zaken volgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.