nieuws

Facebook bewijst weer: Je komt niet aan ons koningshuis

Piek op Facebook
Piek op Facebook
"2013 was het jaar van de groeiende impact van Facebook." Dat schreef ik op 30 december 2013 toen ik de statistieken van 2013 eens goed had bekeken. En toen wist ik nog niet eens wat er op 12 februari 2014 zou gebeuren.
Roelien uit Wijhe was de aanstichter van wat er zou gebeuren. Ze had een open brief geschreven aan de Volkskrant. En die brief werd door de krant gepubliceerd. In de brief schreef Roelien hoe ze zich had gestoord aan ons koningspaar en premier Rutte in Sotsji tijdens de Olympische Spelen.

Stortvloed aan reacties

Iedereen zal inmiddels wel weten wat ze schreef, maar voor de zekerheid, dit was wat er in haar brief stond: "In godsnaam, je bent koning, je bent minister-president, trek een pak aan, en gedraag je! Dit is wat de wereld ziet van Nederland. Daar kunnen geen drie schaatsers op het erepodium tegenop. Ik dompel mij met een groot glas wijn onder in diepe schaamte. Rozig geworden fantaseer ik nog even wat Poetin van dit stel moet denken, en ook daar word ik niet vrolijk van."
De woorden in die brief leverden een stortvloed aan reacties op. Het leidde er ook toe dat het één van de best gelezen artikelen werd op Volkskrant.nl. Dat er zoveel reacties op kwamen was voor ons de reden er ook aandacht aan te besteden. Een vrouw uit Wijhe maakte met een brief kennelijk nogal wat los in Nederland.

Massale verontwaardiging

Zoals we met meer berichten doen werd ook dit bericht op onze Facebookpagina geplaatst. Dat hebben we geweten. Vanaf de eerste minuut tot dagen later stroomden de reacties binnen. Bijna een week later staat het aantal reacties op meer dan veertigduizend. Veertigduizend! En uit al die reacties blijkt eigenlijk maar één ding: Massale verontwaardiging.
In 2013 gebeurde iets vergelijkbaars met een artikel over een kassabon in Kampen, waar een medewerkster een belerende tekst op had geschreven. Maar achteraf gezien was wat daarmee gebeurde niets in vergelijking met wat er met dit artikel gebeurde. Het artikel heeft op Facebook meer dan 2,5 miljoen mensen bereikt. Dat zijn net zoveel mensen als er naar het dankfeest voor prinses Beatrix keken, om maar eens wat te noemen.

Sneeuwbaleffect

Ik ben best wat gewend inmiddels, maar zoiets als dit heb ik nog niet eerder gemaakt. Dit sneeuwbaleffect kan iets dus krijgen op Facebook. Onvoorstelbaar. Overigens heb ik Roelien er zelf nog over gesproken. Ik belde haar omdat ik graag wilde weten of ze geschrokken was van alle commotie. Maar Roelien wilde er verder niks meer over kwijt. En dat begrijp ik dan ook wel weer.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.