nieuws

Wat is de beste plek voor een strand in Enschede aan zee?

Universiteit Twente
Universiteit Twente
Leerlingen van het Bonhoeffer College uit Enschede gaan op zoek naar de beste plek voor een strand aan zee in Enschede. Het is onderdeel van een studie-opdracht waarin de leerlingen in samenwerking met de Universiteit Twente experimenteren met geo-informatiesystemen.
Zestien slimme scholieren uit 3 vwo werken vanaf morgen in vier teams aan de faculteit ITC van de UT en in de stad Enschede. De scholieren zitten in een plusklas, ze kunnen makkelijk leren en hebben minder tijd nodig voor reguliere vakken. De tijd die ze over hebben besteden ze aan diverse projecten. In dit gezamenlijke project met de Universiteit Twente voeren de leerlingen geografische opdrachten uit. Ze zoeken het antwoord op de vraag: stel je voor, de zeespiegel stijgt dertig meter en Enschede komt aan zee te liggen, wat is dan de beste plek voor een strand?
De UT wil de vwo-scholieren laten kennismaken met geo-informatie zoals satellietbeelden, het actueel hoogtebestand en thematische kaarten van Nederland. De vwo’ers gebruiken daarvoor geo-informatiesoftware die aan de faculteit ITC is ontwikkeld. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld beelden bewerken en ruimtelijke analyses maken.
Onderwerpen als klimaatverandering en water staan momenteel volop in de belangstelling. Delen van Engeland staan op het moment onder water. De UT wil de scholieren laten nadenken over wat er in Nederland gebeurt als de zeespiegel dertig meter stijgt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.