nieuws

'Politiek moet zich uitspreken over naam Symfonieorkest Enschede'

Nederlands Symfonieorkest vindt conflict over naam 'onzinnig'
Nederlands Symfonieorkest vindt conflict over naam 'onzinnig'
Het Nederlands Symfonieorkest in Enschede vindt dat de politiek zich maar eens moet buigen over het langslepende conflict met het Nederlands Philharmonisch Orkest in Amsterdam. Het Hof in Amsterdam besliste vandaag in een nieuwe, de vierde, rechtszaak dat het Enschedese orkest haar naam tóch niet mag houden.
Het conflict is ingezet door het orkest uit Amsterdam, dat vindt dat de namen teveel op elkaar lijken. 'Een onzinnige discussie die alleen maar geld kost', zegt de woordvoerder van het orkest uit Enschede. 'Nederland is groot genoeg voor een Nederlands Philharmonisch én Nederlands Symfonieorkest.' De orkesten zijn onderscheidend, zegt de woordvoerder, het Nederlands Symfonieorkest heeft een grote internationale markt en doet heel andere producties dan het Nederlands Philharmonisch. 

Netherlands Symphony Orchestra

Het Enschedese orkest vindt de eis tot naamsverandering vooral vreemd omdat het internationaal zeker al 18 jaar bekend is onder de de naam Netherlands Symphony Orchestra en al talloze producties en uitgaves onder die naam in de markt heeft gezet. In Nederland heette het orkest tot drie jaar geleden Orkest van het Oosten. Het orkest veranderde de naam toen onder druk van de bezuinigingen. 

Wat vindt de politiek hier eigenlijk van?

Tot gisteren was de afspraak dat beide partijen de bodemprocedure eind maart zouden afwachten. In zo'n procedure wordt een geschil definitief beslecht. Het Amsterdamse orkest wilde dat niet afwachten en stapte opnieuw naar de rechter. Nu die beslist heeft dat de naam Nederlands Symfonieorkest niet mag, lijkt het orkest uit Enschede zo vlak voor het nieuwe seizoen naamloos.
'Het wordt tijd dat de politiek er iets van vindt.Dit kost de cultuursector alleen maar geld. We gaan ons de komende dagen beraden' laat de woordvoerder weten. Daarna wordt duidelijk of het orkest de bodemprocedure eind maart afwacht of op zoek gaat naar een nieuwe naam.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.