nieuws

Oude huisvuilstortplaats Usselerveen geen risico voor boeren en bewoners

Bodemonderzoek
Bodemonderzoek
De vroegere huisvuilstortplaats in het Usselerveen, tussen Enschede en Haaksbergen, vormt geen risico voor de agrarische bedrijven en de bewoners in het gebied. Dat blijkt uit onderzoek door de provincie en de gemeente Enschede, waarvan de betrokkenen vanavond de resultaten te horen hebben gekregen.
Tussen 1926 en 1950 is het gebied gebruikt als huisvuilstortplaats. Inmiddels zijn in het gebied 14 agrarische bedrijven en twee woningen met moestuinen gevestigd. In 2012 bleek dat in de wijk Stadsveld sprake was van ernstige verontreiniging door de voormalige stortplaats. Toen is besloten ook in het Usselerveen onderzoek te gaan doen.
Er zijn sindsdien zo'n 1500 boringen gedaan en drie koeien geslacht in het kader van het onderzoek. De boringen hebben aangetoond dat er geen ecologische risico's in het gebied zijn en dat er ook geen risico is voor de melkproductie. De koeien die zijn geslacht, zijn onderzocht op onder meer verhoogde concentraties lood in nieren en levers. De concentraties die zijn gevonden, komen niet boven de toegestane norm en lagen bij één koe zelfs ruim onder die norm.

Betrokkenen blij met uitslag

De betrokken bewoners zijn blij met de resultaten van het onderzoek en hadden eigenlijk ook niet verwacht dat er iets mis zou zijn in het gebied. Toen de provincie en de gemeente in 2012 aankondigden het onderzoek te gaan starten, vroeg een aantal bewoners zich af of dat wel nodig was. Tot dan toe waren zij geen signalen van vervuiling tegengekomen en nu is door middel van het onderzoek ook bevestigd dat het gebied geen risico vormt voor de gezondheid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.