nieuws

Provincie bereikt overeenstemming over bezuiniging N340 en N377

De politieke fracties hebben al voor het einddebat over de N340 en N377 onderling overeenstemming bereikt over de invulling van de miljoenenbezuiniging. Dat is gebeurd op initiatief van de PVV.
Woensdagmiddag vergaderen Provinciale Staten over de geplande bezuiniging van 100 miljoen euro op de verbetering van beide wegen. De PVV presenteerde bij aanvang van het debat een voorstel dat ook door de meeste andere partijen gesteund wordt.
Het voorstel houdt in dat er een maximaal budget is van 160 miljoen euro. De maximum snelheid wordt op de N377 verlaagd van 100 naar maximaal 80 km/h. Ook op de N340 blijft de maximum snelheid 80. Wel wordt geprobeerd de N340 tussen Zwolle en Dalfsen vierbaans te maken om de doorstroming te verbeteren.
Verder is overeenstemming voor een tunnelbak in de N377 ter hoogte van Balkbrug. Bij Nieuwleusen wordt de snelheid verlaagd van 70 naar maximaal 50 km/h. In de N340 moeten de belangrijkste knooppunten worden verbeterd. Dat is het knooppunt Varsen bij Ommen, het knooppunt met de Koesteeg bij Dalfsen, de spoorwegovergang en de aansluiting met de A28 bij Zwolle.
De PvdA en ChristenUnie maken zich wel grote zorgen over het lot van omwonenden. Het proces voor de reconstructie van beide provinciale wegen was al in een vergevorderd stadium. Met veel omwonenden zijn al allerlei afspraken gemaakt over de sloop van woningen en de financiële afwikkeling. Beide partijen vinden dat de provincie met deze omwonenden in overleg moet om met passende oplossingen te komen en het niet aan te laten komen op slepende juridische procedures.
Eind vorig jaar besloot een meerderheid in Provinciale Staten om fors te gaan bezuinigen op het wegenproject. Dat gebeurde op initiatief van de oppositie. Partijen als de PVV en PvdA vonden het onverantwoord om 260 miljoen euro in beide wegen te steken, terwijl op veel andere projecten in de provincie fors bezuinigd moet worden en er ook veel geld nodig is om de N35 tussen Zwolle en Twente te verbeteren. Het oppositievoorstel kreeg opvallend genoeg steun van de VVD en kon daarmee worden aangenomen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.