nieuws

'Barak Kamp Erika Ommen beter dan gedacht'

De barak van het Ommense Kamp Erika, die onlangs in Lemele is ontdekt, is in betere staat dan gedacht. Dat zegt de Historische Kring Ommen, HKO.
De houtconstructie met in de nok verticale plankjes lijkt origineel. Voor de Historische Kring is dat extra reden om te proberen de barak te behouden. Een plek bij het Streekmuseum is volgens de HKO de meest aangewezen plek.

'Tijdelijke' bewoning tot 2012

De barak is langdurig bewoond door de familie Kleinlugtebeld uit Lemele. Ze kochten de barak vlak na de oorlog, toen die te koop aan werden geboden. Het was eigenlijk bedoeld voor tijdelijke bewoning aan de Korteveldsweg 14. Er volgden enkele bouwkundige aanpassingen en het 'tijdelijke' duurde tot 2012, toen de barak werd verkocht.
De nieuwe eigenaren die er nu wonen, hebben plannen de barak te slopen om plaats te maken voor een nieuwe woning, maar zijn graag bereid aan de plannen van conservering van de houten barak mee te werken. De werkgroep WO2 van de Historische Kring Ommen werkt aan plannen om de barak te behouden. Niet alleen om de geschiedenis van het beruchte kamp te bewaren, maar ook omdat er niets tastbaars meer is van het voormalig kamp Erika.

Erika in de periode 1940-'45
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het als 'Sterkkamp' bekende terrein op de Besthmenerberg door de Duitsers ingenomen. Het kamp met huisjes, barakken, keukens en magazijnen midden in de bossen werd compleet overgedragen aan kampcommandant Werner Schwier.
Kamp Erika deed vanaf 1941 dienst als gevangenenkamp voor gearresteerde Nederlanders. De gevangenen waren veelal zwarthandelaren en illegale slachters. De bewakers waren voornamelijk Amsterdamse werklozen, aangevuld met SS'ers die in Ommen een opleiding kregen tot kampbewaker. Mede door de afgelegen ligging van het kamp konden de bewakers ongehinderd hun gang gaan. Dwangarbeid, ziektes, ondervoeding, mishandeling en moord kostten veel levens.

Opvoedingskamp
Vanaf mei 1943 werd Erika een opvoedingskamp, een Arbeitseinsatzlager voor landlopers en bedelaars, maar ook voor mensen die zich hadden onttrokken aan de arbeidsplicht in Duitsland. De bewakers traden nu iets minder hard op, hoewel er nog steeds werd geslagen en geschopt.
Na de oorlog heeft Erica (toen geschreven met een c) dienst gedaan als bewaringskamp voor gearresteerde Nederlanders. Op 31 december 1946 werd het kamp gesloten. Alle houten barakken uit de Tweede Wereldoorlog zijn verdwenen. Aan het begin van de toegangsweg naar het voormalige kamp Erika (aan de kant van de Hammerweg) is een herdenkingsmonument opgericht om de geschiedenis van kamp Erika niet te vergeten.
Bekijk de video in HD op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.