nieuws

Opnieuw meer WW-uitkeringen in de provincie, maar in Twente minder ontslagen

Opnieuw is het aantal Overijsselaars met een WW-uitkering gestegen. Inmiddels moeten in de provincie bijna 35.000 mensen zien rond te komen van de WW. Dat zijn er 1800 meer dan een maand eerder en zelfs 7000 meer dan een jaar eerder, blijkt uit nieuwe cijfers van het UWV.
Een meerderheid van hen woont in Twente, waar het aantal ww-uitkeringen steeg van 18.680 naar 19.261. Voor de overige regio's in Overijssel zijn de cijfers niet bekend, omdat de meeste UWV-regio's zich niet aan de provinciegrenzen houden.

Werkloosheid nog hoger

En al ontbreken actuele cijfers voor de provincie, zeker is wel dat de werkloosheid in Overijssel nog een stuk hoger ligt dan dat. Zo raakten in januari 1321 mensen hun uitkering kwijt; niet omdat ze werk hadden gevonden, maar omdat ze de maximale duur hadden bereikt. Zij zijn totdat ze een nieuwe baan hebben gevonden aangewezen op de bijstand of andere inkomsten.
En ondertussen blijven ook de bedrijven in de provincie negatief gestemd. Weliswaar is hun pessimisme het mildst in twee jaar, maar nog steeds zijn er meer bedrijven die denken dat ze personeel moeten laten gaan, dan bedrijven die denken nieuwe mensen nodig te hebben.

Wel iets meer vacatures

Naar lichtpuntjes voor de werkgelegenheid is het hard zoeken, maar ze zijn er wel. Vorige week berichtte RTV Oost al dat er voor het eerst eindelijk eens méér vacatures in de provincie waren. Het UWV bevestigt die trend nu ook met de landelijke cijfers: bij het werkbedrijf -waar zeker niet alle vacatures binnenkomen- zagen ze deze maand 45 procent meer nieuwe vacatures binnenkomen dan een maand eerder.
Ook lijkt het erop dat de ontslaggolf over zijn hoogtepunt heen is. Het aantal verleende ontslagvergunningen in het land was in januari een stuk (40%) lager dan een jaar eerder. Twente is bovendien een van de weinige regio's in Nederland waar afgelopen maand minder mensen werden ontslagen dan de maand ervoor. Maar nog steeds overtroffen ook in Twente de slecht-nieuws-gesprekken de sollicitatiegesprekken-met-goede-afloop.
Bron: UWV. Door: Jody Ummels

Bekijk de video in HD op YouTube

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.